En iyi internet telefonları!

İnternette gezinmek için en iyi cep hangisi? Alternatif mobil tarayıcılar hangileri? Cevaplar burada

En iyi internet telefonları!

Sadece birkaç sene önce cep telefonlarımızı kullanarak internette dolaşmak korkunç bir tecrübe halini alabiliyordu. iPhone'un 2007 yılında Apple tarafından ortaya çıkarılması ile web deneyiminin telefonlarda sıkıcı bir hal almak zorunda olmadığı ortaya çıktı.

Günümüze geldiğimizde ise dijital dünyanın önemli ölçüde değiştiğini görüyoruz. Artık sitelerin kırpılmış sürümleriyle uğraşmak zorunda değiliz ve dev ekranlı ceplerde internetin keyfini çıkarabiliyoruz.

Modern web artık sadece PC'lere yönelik değil ve birçok platformu hedef alıyor. WebM, HTML5 gibi web standartlarının gelişmesi ve ceplerde daha iyi pil yönetimi gibi gelişmelerin kaydedilmesi ile mobil sörf, bilgisayardakine karşı gerçek bir alternatif haline geldi.

Mobil kullanımdaki artış

Mobil kullanımdaki artış

Facebook'u örnek olarak gösterebiliriz. Şirket Ocak 2010'da ayda 100 milyon kişinin mobil site yoluyla oturum açtığını açıklamıştı. 14 ay sonra ise bu rakam ayda 250 milyona yükseldi.

Facebook'un tüm kullanıcılarının yarısına yakını, siteyi telefonuyla ziyaret ediyor ve üstelik buna Android, iPhone veya BlackBerry'ye özel uygulamalar dahil değil.

İnternet bağlantılı ceplerin hepsi tabi ki aynı değil ve bazılarıyla sörf yapmak, diğerlerine göre çok daha üstün bir denetim yaşamanızı sağlayabiliyor. Yazımızın devam eden sayfalarında en popüler beş işletim sistemine sahip internet telefonlarını ve alternatif tarayıcıları daha iyi bir internet deneyimi elde etmeniz için araştırdık.

Apple iPhone 4 - iOS

Apple iPhone 4 - iOS
iPhone 4 ile internette gezinmek büyük bir keyif

Apple iPhone 4 - iOS

Apple iPhone, web'in gücünü kullanarak taşınabilir bir çözüm meydana getiren ilk cihazdı. Apple'ın Safari tarayıcısı ile web sayfalarında dolaşmak büyük bir keyif. Zira Retina Display sayesinde sayfadan tam olarak uzaklaşmış bile olsanız metinleri okumanız hala mümkün.

Çimdikleyerek yakınlaşma ve uzaklaşma, çoklu pencere, parola belleği ve hızlı sayfa yükleme özellikleri ile iPhone 4'te internette gezinmek, neredeyse bir PC'deki kadar iyi.

iPhone 4'ün diğer bir artısı ise şarj etmenize gerek kalmadan saatlerce internette gezinebilmeniz.

Bununla beraber Flash içeriğinin iOS'da gösterilmediğini hatırlatalım. Yine de iPhone 4, şu anki en iyi ceplerden bir tanesi.

Nokia N8 Symbian

Nokia N8 Symbian
Web'de gezinirken tarama hızı ve kaydırma sorun teşkil ediyor, ancak Anna güncellemesi bunu çözebilir

Nokia N8 Symbian

Nokia N8 yaklaşık bir senedir piyasada ancak akıllı cep savaşlarında yerini korumayı başarıyor. 12MP kamera, büyük bir depolama alanı, 720p görüntü çıkışına sahip olan cep, donanımıyla etkiliyor. Peki N8'in web'de gezinme performansı nasıl?

T8'in ekranı iyi sayılabilecek 640x360 çözünürlüğüne sahip. HSDPA bağlantısı ve 802.11n Wi-Fi ile vazgeçilmez bağlantı özelliklerini de üzerinde barındırıyor. Tek sorun ise tarama hızı ve kaydırma. N8, iPhone veya Android ceplere göre internet sayfalarında gezinmede daha yavaş kalıyor, ancak "Anna" güncellemesinin bu sorunun üstesinden gelmesi bekleniyor.

Samsung Galaxy S II

Samsung Galaxy S II
Galaxy S II, hız konusunda önde

Samsung Galaxy S II

Geçtiğimiz senenin başarılı cebi Galaxy S'in devamı niteliğindeki Galaxy S II, çift çekirdekli 1.2GHz'lik bir canavar.

Galaxy S II'nin listemize girmesinin önemli nedenlerinden bir tanesi, Android işletim sisteminin Flash'ı desteklemesi. İkinci sebep ise getirdiği yenilikler ve iki parmakla eğerek yakınlaşma işlevi. Bu işleve alışmak biraz zaman alsa da, alıştıktan sonra metinlere daha çabuk yakınlaşabiliyorsunuz.

Ve tabi ki Galaxy S II'nin yüksek kontrast oranları sunan Super AMOLED Plus ekranı, atlayamacayağımız yeniliklerden.

HTC HD7 - Windows Phone 7

HTC HD7 - Windows Phone 7
HD7 büyük ekranı sayesinde hoş bir internet deneyimi sunuyor

HTC HD7 - Windows Phone 7

Cep telefonlarındaki bir Windows, Apple ve Google'a kıyasla genellikle hantal ve çirkin görünüyor. Ancak Windows Phone 7 işletim sistemi ile bu değişti ve artık Microsoft da yarışa dahil oldu.

Zengin işlevlere sahip HD7, üstün bir kamera, geniş depolama alanı, GPS desteği ve fazlasıyla geliyor. Yakın zamanda gelecek Mango güncellemesi ise çoklu görev ve daha iyi bir klavye gibi geliştirmeler sunacak.

HD7'yi en iyi internet telefonlarından biri olarak seçmemizin nedeni, 4.3 inçlik 480x800 çözünürlüğündeki ekranı sayesinde herhangi bir web sitesini detaylı bir biçimde görebilmeniz. Mango güncellemesinin ise PC'deki IE9 deneyimini ceplere taşıması bekleniyor.

Web sayfaları HD7'de diğer cepler kadar hızlı olmasa da düzgün bir şekilde görüntüleniyor. Flash ise ne yazık ki Windows Phone'da desteklenmiyor.

Blackberry Torch 9800 - BlackBerry OS

Blackberry Torch 9800 - BlackBerry OS
E-posta desteğiyle ünlü olan RIM, web'de gezinmede rakiplerinin gerisinde kalıyor

Blackberry Torch 9800 - BlackBerry OS

RIM'in e-posta konusunda iyi olduğu biliniyor. Ancak uygulamalara, oyunlara ve web'de gezinmeye geldiğimizde BlackBerry genellikle geride kalıyor.

BlackBerry Torch 9800, gelişmiş BB OS 6 ile bu sorunun kısmen de olsa üstesinden geliyor. Cihaz, kabul edilebilir bir 3.2 inç HVGA ekrana, 5MP kameraya, iyi ortam yürütme özelliklerine ve kullanışlı bir kızaklı klavyeye sahip.

Sayfaların yüklenme hızına baktığımızda, Torch 9800'ün 3G hızının oldukça iyi olduğunu söylemek mümkün. Cihazın 624MHz'lik işlemcisi en hızlısı olmasa da yeterli geliyor ve telefonun beklediğine nadiren rastlıyorsunuz.

Cep telefonları için tarayıcılar: Firefox

Cep telefonları için tarayıcılar: Firefox
Cebinizin varsayılan tarayıcısı yerine farklı cihazlar arasında eşitmele gibi birçok ek işlev sunan Firefox'un mobil sürümünü deneyebilirsiniz

Cep telefonlarımızın varsayılan web tarayıcısı fazlasıyla yeterli olsa da bazılarımız farklı bir alternatif kullanmayı tercih edebilir. Eğer siz de bu kullanıcılardansanız, aşağıdaki en iyi mobil tarayıcıları mutlaka denemelisiniz.

Cep telefonları için Firefox

Android veya Maemo cihazı kullanıyorsanız, Firefox Mobile tarayıcısının tam sürümünü buradan indirebilirsiniz. iPhone'da ise yer imi yöneticisi Firefox Home'a kısıtlısınız.

Firefox for Mobile, tam ekran gezinmeye izin vererek ekrandaki gereksiz araç çubuklarını kaldırabiliyor. Sekmeli gezinti sayesinde ekranın sol tarafına doğru kaydırarak sekmelere erişebiliyorsunuz. Sync özelliği sayesinde PC'nizdeki yer imleri, geçmiş ve hatta açık sekmelere ulaşmanız mümkün.

Tarayıcının hızı ve işlevselliği gerçekten de takdire değer. Eğer uyumlu bir cihazınız varsa mutlaka denemelisiniz.

Cep telefonları için tarayıcılar: Opera ve Skyfire

Cep telefonları için tarayıcılar: Opera ve Skyfire
Skyfire, iPhone'da Flash videolarını oynatabilmesiyle tanınıyor

Opera

Opera'nın ceplere yönelik iki sürümü bulunuyor: Mini ve Mobile.

Akıllı ceplere yönelik sürüm, Mobile olarak biliniyor. Temel telefonlara yönelik Mini, akıllı ceplerde de çalışıyor. Tarayıcı, Android, Windows Phone 7, iPhone ve BlackBerry'yi destekliyor.

Benzer tarayıcılarda olduğu gibi, internette tam ekran olarak dolaşmanız, sekmeleri kullanmanız mümkün. Sadece bir dokunuşla Facebook ve Twitter ile içerik paylaşmanıza izin veriliyor. Tarayıcı HTML5'i de tam olarak destekliyor.

Skyfire

Ana platformu iPhone olan Skyfire, iPhone'da flash videolarını bulut sunucuları yoluyla HTML5'e dönüştürerek gösterebiliyor. Bu sadede flash oyunlarını çalıştıramasanız da videoları seyredebiliyorsunuz.

Skyfire, sekmeli gezinme, tam ekran modu, kolay paylaşım gibi özellikler de sunuyor.

Okuyucu Yorumları