En hızlı 3G internet hangisi?

3G hayatımıza girdiğinden bu yana 1 yıl geçti. Peki durum ne? İşte testler ile yanıtlar...

En hızlı 3G hangisi?

Şahin Ekşioğlu - CHIP Test Merkezi

Bir yıldan uzun süre önce hayatımıza giren 3G teknolojisi pek çok şeyi değiştirdi. CHIP ve CHIP Online olarak bu süreci takip ederek gelişmeleri değerlendirdik.

Geçen süre zarfında altyapı nispeten oturdu denebilir. Artık çok daha stabil test sonuçları ortaya koymak mümkün. İşte bu yüzden Avea, Turkcell ve Vodafone'un sunduğu 3G paketlerini ve nereden, ne kadar çektilerini test ettik.

Testimiz farklı bölgelerde, tekrarlanabilir sonuçları hedefliyor. Sıradan işlemci testlerinden farklı olan internet hızı testleri, şartlara göre farklı sonuçlar sunabiliyor. Bu yüzden 3 adet Samsung netbook kullanarak, 3 tekrarlı bir test sistemi kullandık.

Bant genişliği, ping süresi gibi değerleri speedtest.net üzerinden New York'a bağlanarak yaptık. Gigaget isimli indirme yöneticisi ile 117 MB'lık Office 2003 SP3 yamasını Microsoft sunucularından indirdik. İşte pratikteki test sonuçları...

İşte kapalı alan testleri

İşte kapalı alan testleri
Büyük görsel için tıklayın

İkisi mobil olmak üzere 10 farklı bölgede yapılan testlerde bant genişliğini indirme, gönderme olarak; ping süresi ve ortalama indirme değerlerini ölçtük.

Kapalı mekan testlerinin ilk kısmını tabloda görüyorsunuz...

Test sistemlerimizin özellikleri:
3 adet Samsung N120 Netbook
Windows 7 Starter işletim sistemi

Modemler:

Avea: Huawei E1820 modem
Turkcell: Huawei E176 modem
Vodafone: Huawei K3715 modem

Kapalı ve yarı açık mekanlar

Kapalı ve yarı açık mekanlar
Büyük görsel için tıklayın

Bu test ile ilgili olarak önemli bir nokta da TTNET'in kendi markasıyla sattığı 3G bağlantının teste katılmamış olmasıdır. Zira TTNET, bu 3G paketini Avea üzerinden satıyor. Yani Avea'nın test sonuçları, TTNET 3G için de fikir veriyor.

TTNET'in hizmeti için 24 ay modem taahhütlü, modem hediyeli paket almak gerekiyor. İlk 6 ay 500 MB için 5.99 TL, kalan 16 ay için ise 9.99 TL ödeniyor. 2GB'a kadar her ek 500MB kullanım için 7 TL ödeniyor. Ayda 10 saat WiFi bağlantısı da ücretsiz olarak sunuluyor. Ancak ücretsiz WiFi bağlantısı sadece 25.000 abone için geçerli.

Kapalı ve yarı kapalı mekanlar...

Kapalı ve yarı kapalı mekanlar...
Farklı mekanlarda farklı servis sağlayıcılar avantajlı

Test sonuçlarını incelemeye başlarsak...

Avea
Test içinde gerek indirme bant genişliği, gerekse ortalama dosya indirme testlerinde fantastik denebilecek sonuçlara imza atan Avea, Kadıköy Altıyol veBakırköy'de bir miktar performans düşüklüğü gösterse de, genel olarak 3G limitlerini zorlayan sonuçlar ortaya koydu.

Öte yandan operatör, ping süresi ve gönderme bant genişliği testlerinde aynı derecede başarılı değildi. Ping süresi testlerinde en yakın rakibi olan Turkcell ile arasındaki fark önemsizdi. Ancak Vodafone ciddi şekilde avantajlıydı. Bu testler de genel uygulamaları depil dosya göndermeyi etkiliyor.

Avea parlak sonuçlar elde etmeyi başardı...

İşte genel ortalamalar

İşte genel ortalamalar
İşte ortalamalar

Turkcell'e dönüp baktığımızda indirme bant genişliğinde az farkla Vodafone'a geçiliyor ve sonuncu oluyor.

İki istisna dışında olumlu sonuçlar elde eden Turkcell oldukça stabil. Maltepe ve Beşiktaş-Kadıköy vapuru, Turckcell'in en zayıf noktaları oldu. Vapur Beşikteş'tan hareket ettikten sonra yaklaşık 5 dakika boyunca 3G bağlantısı kuramadığımız Turkcell, iş gönderme bant genişliğine gelince birinci oluyor.

Ping süresinde Vodafone'un ardından ikinci olan Turkcell, ortalama dosya indirme testlerinde ise az farkla da olsa test ortalamasının altında kaldı.

Vodafone sonuçları

Vodafone sonuçları
Vodafone 3G dengeli

Operatörler arasında ping süresinde birinci olmayı başaran operatör Vodafone oldu.

İndirme bant genişliği söz konusu olduğunda da alnının akıyla çıkmayı başardı. Ancak az bir farkla Turkcell'e geçildi.

Öte yandan test uygulanan her bölgede istikrarlı sonuçlar ortaya koydu. Turkcell gibi bazı bölgelerde sıkıntıya yol açmadı. Ancak en zayıf noktası Bakırköy oldu. Bu kalabalık bölgede daha iyi sonuçlar elde edebilirdi.

Her alanda dengeli bir performans sergileyen Vodafone, ortalama indirme testlerinde Avea'nın ardından ikinci oldu.

İşte fiyatlar tablosu

İşte fiyatlar tablosu
Büyük tablo için tıklayın

Detaylı fiyat tablosunu görselin üzerine tıklayarak açabilirsiniz. Genel olarak bir bakışta en ucuz bağlantı seçeneğini Avea'nın sunduğunu görmek mümkün. Avea bunun üstüne 12 ay sınırsız TTNET WiFi ve ESET'ten 6 aylık güvenlik yazılımı sunuyor.

En çok bağlantı paketi seçeneğini Turkcell sunuyor. Aynı zamanda kampanyalı olsa da en pahalı bağlantı seçenekleri de Turkcell'de bulunuyor. Bununla birlikte yüksek kota seçenekleri yer alıyor. Ancak her pakette ister isteyin, ister istemeyin 100 şarkı indirme hakkı sunuluyor. ayrıca hat açılış vergisini veriyor.

Vodafone'a baktığımızda ise çoğu pakette ilk üç ay boyunca yüzde 50 indirim olduğunu görüyoruz.

Okuyucu Yorumları