En güncel işlemci rehberi burada!

CHIP Online sunar: Masaüstü, mobil ve ekran kartı işlemcileri için dev rehberimiz güncellendi...

Güncel işlemci rehberi

Ufuk Yamankılıçoğlu

Yeni bir masaüstü PC veya dizüstü bilgisayar satın almayı mı planlıyorsunuz? Sisteminizi terfi ettirmek mi istiyorsunuz? Pazarda satılan işlemcilerle ilgili performans bilgileri bu rehberde.

Gerçek AMD fanatikleri için gerçek olamayacak kadar kulağa hoş geliyor: Krizdeki yonga üreticisi, çok güçlü rakibi Intel'den son çeyrekte neredeyse %4 Pazar payı çaldı ve neredeyse %21 pazar payına ulaştı.

Ancak CPU pazarının toplamda %9'dan fazla daralması her iki firma için de kötü oldu ve bu durum AMD'nin çeyrek sonucuna da yansıdı: daha düşük ciro, daha büyük zarar ve geleceğe kötümser bir bakış. Intel'in çok tartışılan fiyat indirimlerinin AMD'nin işlerini nasıl etkilediğini ise şimdilik kestirmek mümkün değil.

Yeni Phenom II'ler: Top 10'da Intel yalnız değil

Yeni Phenom II'ler: Top 10'da Intel yalnız değil

Finansal krize rağmen AMD'den iyi haberler de geliyor. Yeni dört çekirdekli işlemciler piyasaya çıktı. Top 50 listemizin zirvesinde uzun bir süredir sadece Intel'in işlemcileri hüküm sürerken, nihayet AMD de 13. sıradaki Phenom II X4 945 ve 7. sıradaki 955 BE işlemcileriyle listeye girmeyi başardı. AMD'nin zirve modeli olan 955 BE en azından en küçük Core i7 yongasını geride bırakmayı başarıyor ve açık çarpanı sayesinde yüksek bir hızaşırtma (overclock) potansiyeline sahip. Yeni Socket AM3 yuvası DDR3 belleklerin kullanılmasına izin verirken, 125 watt'lık maksimum güç tüketimi Core 2 Quad Q9550s ve Q9400s gibi rakiplerine oranla biraz yüksek kalıyor. Ayın masaüstü işlemci tavsiyesi ise yine AMD Phenom II ailesinden: X4 940 BE. Çarpan kilitsiz bu işlemcinin fiyatı 200 dolar civarına düşmüş durumda.

Üst seviyedeki dört çekirdekli bir işlemci için oldukça iyi bir fiyatperformans oranı bu. Listenin zirvesindeki yeni işlemci Core i7 975 XE ise çok düşük bir fiyat-performans oranına sahip. 3,33 GHz saat hızına sahip işlemci tüm benchmark'larda en iyi sonuçlara imza attı. Ancak güç tüketimi (130 Watt) ve fiyat (1.100 Euro) olarak da zirvede

Dizüstü işlemcilerde ise fazla bir yenilik yok. Intel Core 2 Duo T6400 1000 dolar civarındaki dizüstü PC'ler için ideal bir orta sınıf işlemci. Bu dizüstülerle oyun oynamak da mümkün. Performans değerleri olarak T6400'e yakın, ancak neredeyse %30 daha ucuz bir işlemci olan Core 2 Duo T5800 ise bu ayın satın alma tavsiyesi.

ATI Radeon HD 4770: 40 nm teknolojili ilk kart

ATI Radeon HD 4770: 40 nm teknolojili ilk kart

Henüz piyasaya yeni çıkmışken Ati Radeon HD 4890'a bir rakip geldi. nVidia GeForce GTX 275 yine aynı şekilde orta seviye sınıfa hitap ediyor ve daha düşük bellek ve yonga frekansına rağmen, daha iyi bir mimari yapı ve daha geniş bellek bağlantısı sayesinde daha hızlı.

Bu ayki ikinci yeni grafik yongası ise birçok nedenden dolayı çok daha spektaküler görünüyor. ATi Radeon HD 4770 Top 50 listemizdeki 40nm üretim teknolojisiyle üretilen ilk GPU olma özelliğini taşıyor. 65 ve 55 nm teknolojisine karşın daha ince 40nm üretim teknolojisi özellikle yük altında çok daha düşük bir güç tüketimi sağlıyor. Orta seviyede maksimum 80 watt'lık güç tüketimi çok iyi bir değer. Halen yaygın olarak kullanılan GDDR3'lere karşı iki kat daha hızlı olan GDDR5 grafik belleği 128 bit bellek bağlantısına rağmen 3B oyunlarda iyi bir performans veriyor

4770 için bir diğer önemli argüman ise fiyatı: 130 dolar'a hızlı, yeni oyunların üstesinden gelebilen ve bu fiyat sınıfında rakipsiz ve ucuz bir ekran kartına sahip oluyorsunuz. Film fanatikleri de sevinebilir: Unified Video Decoder 2.0 sayesinde HD 4770 standart DVD filmleri HD çözünürlüğe (1.080p) upscale edebiliyor. Tüm bu özellikler kartın ayın tavsiyesi olmasına yetiyor da artıyor.

İpucu : Ekran kartı piyasaya çıkar çıkmaz büyük ilgi gördü ve stoklarda tükendi. www.teknofiyat.com gibi arama motorlarında kartın fiyatını düzenli olarak kontrol etmenizi öneriyoruz.

Rehber ve Ayın satın alma tavsiyeleri

İşte CHIP Online'ın sizin için bir araya getirdiği ayrıntılı rehber ve bu rehberde çıkan veriler eşliğinde önerdiğimiz satın alma tavsiyeleri:

Rehber ve Ayın satın alma tavsiyeleriPhenom II X4 940 BE
Uygun fiyata dört çekirdekli bir işlemci, arayanları ve özellikle overclock denemeleri için uygun
Fiyat: 120 dolar


Rehber ve Ayın satın alma tavsiyeleriIntel Core 2 Duo T5800
Orta-üst sınıftaki en iyi ve en hesaplı işlemcilerden biri, bu işlemciye sahip dizüstü PC'lerini tercih etmeye çalışın.
Fiyat: 140 dolar


Rehber ve Ayın satın alma tavsiyeleriATI RADEON HD 4770
Yeni oyunların üstesinden geliyor, fazla güç harcamıyor ve 40nm üretim teknolojisine sahip.
Fiyat: 130 dolar

Okuyucu Yorumları