En büyük 14 gizlilik skandalı!

Ortalığı birbirine katan, tüm zamanların en büyük 14 gizlilik skandalını bir araya getirdik...

14 büyük skandal!

Sosyal medyada, cep telefonlarında meydana gelen gizlilik açıkları ve sızan milyonlarca kullanıcı bilgisi; web kameralarıyla yapılan gizli izlemeler, paylaşılan konum verileri... Teknolojideki gizlilik skandallarına her gün bir yenisi ekleniyor. Bu yazımızda ise tüm zamanların en büyük 14 gizlilik felaketini bir araya getirdik:

1. Sony CD'lerinden çıkan rootkit: Sony, 2005 yılında korsancılığa engel olmak üzere CD'lere eklediği gizli yazılımla gündeme gelmişti. Bu casus yazılım, PC'ye bir rootkit yüklüyor ve CD'nin çalındığı IP adresini Sony'ye gönderiyordu.

2. Craiglist'in deneyi: 2006'da Seattle'dan Jason Fortuny adındaki bir web geliştiricisi, sahte bir "seks yapmak isteyen kadın" ilanı oluşturdu. Amacı ise 24 saatte kaç cevap alacağını öğrenmekti. Bu sürede içinde fotoğraf, isim, e-posta adresi ve telefon numarası da bulunan toplam 178 cevap alan Fortuny, tüm bu verileri Encyclopedia Dramatica adlı bir sitede yayınladı. Fortuny daha sonra açılan bir davada 75.000 dolar ceza ödemeye mahkum oldu.

AOL arama sızıntısı

AOL arama sızıntısı

3. AOL arama sızıntısı: AOL, Ağustos 2006'da içerisinde 650.000 kullanıcıya ait 20 milyon arama anahtar sözcüğü bulunan bir dosyayı araştırma amaçlı olarak yayınladı. Ancak dosyanın içinde kişisel bazı veriler bulunuyordu ve buradan bir kişinin hangi aramaları yaptığını bulmak mümkündü.

4. Google Street View: Panoramik görüntü sağlayan Street View, insanların striptiz kulüplerine, yetişkin kitap mağazalarına girerken, fahişelerle konuşurken ve benzeri "uygunsuz" durumlarda fotoğraflarını yakalamıştı. Street View, birçok ülkede gizlilik konusunyla dava konusu olmuş, Fransa, Mart 2011'de Google'a 142.000 dolarlık bir ceza kesmişti.

5. Hotmail karmaşası: Microsoft, Ekim 2009'da milyonlarca Hotmail kullanıcısının bir güvenlik açığı nedeniyle parolalarını değiştirmesini önermişti. Microsoft, 10.000 e-posta hesabının detaylarının www.pastebin.com adlı web sitesinde yayınlandığını farkettiğini açıklamıştı.

6. Web kamerası felaketi: Pennsylvania'daki bir okul, öğrencilerine sağladığı birkaç bin Apple laptop'a webcam'lerini izlemeye yönelik bir yazılım yüklemişti. Okul, 56.000 fotoğrafa sahip olduğunu itiraf etmiş ve Ekim 2010'da 610.000 dolar ceza ödemeye mahkum olmuştu.

7. Facebook uygulamaları: Facebook, Ekim 2010'da aralarında FarmVille, Texas Hold'em'in de bulunduğu en popüler 10 uygulamanın isimleri, arkadaş isimleri gibi kullanıcı verilerini reklamcılarla paylaştığını itiraf etti.

2 milyon hastanın verileri sızdı

2 milyon hastanın verileri sızdı

8. Hasta verileri sızdı: Kaliforniya'lı sigorta şirketi HealthNet, Mart 2011'de yaklaşık 2 milyon müşterisinin isimlerinin, sosyal güvenlik numaralarının, sağlık ve finansal verilerinin sızdığını itiraf etmişti. Veriler, sabit disklerde şifrelenmeden saklanmıştı. Şirket, benzer bir sızıntıyı 2009'da da yapmıştı.

9. "Davranış hedefleme"nin başı dertte: FTC, 2009'da web kullanıcılarının isimsiz profilini oluşturarak davranışa göre reklam oluşturan hizmetlerin, bu konuda tüketicileri uyarması gerektiğini söyledi. FTC, Mart 2011'de davranışsal profillerle ilgili ilk darbeyi Chitika'ya vurdu. Chitika'nın mazereti ise "10 günlük üyelikten ayrılma ayarını yanlışlıkla 10 yıl ayarlamak" oldu.

10. iPhone'ların izlenmesi: iPhone ve iPad'lerin konum bilgilerini biriktirmesi, Steve Jobs'un alışılmadık bir şekilde Nisan 2011'de özür dilemesiyle sonuçlanmıştı. Verilerin şifresiz olarak iPhone içerisinde depolandığı fark edilmiş, daha sonra Google ve Microsoft da benzer veriler topladığını itiraf etmişti.

11. PlayStation Network hack'lendi: Sony, Nisan 2011'de 77 milyon PlayStation üyesinin hesap bilgilerinin çalındığını açıklamıştı.

12. Disney kuralları çiğnedi: Yüzbinlerce çocuğun verilerini ailelerinin izni olmadan toplayan ve paylaşan Disney, Mayıs 2011'de COPPA'nın şimdiye dek verdiği en büyük cezayı alarak 3 milyon dolar ceza ödemek zorunda kalmıştı.

13. Carrier IQ: 142 milyon cepte kullanıldığı söylenen casus yazılımın amacı "performans verisi toplayarak kullanıcı deneyimini iyileştirmekti".

14. General Motors araç verilerini sattı: Kullandığı OnStar GPS sistemiyle hizmeti iptal eden kullanıcıların bile izini takip eden General Motors, Aralık 2011'de gizlilik politikasını değiştirerek topladığı bilgileri paylaşabileceğini söyledi.

Okuyucu Yorumları