En acayip McDonald’s: Altından antik yol geçiyor, 3 gerçek iskelete ev sahipliği yapıyor

Altından antik Roma yolu geçiyor, müşterileri yaklaşık 1.700 yıllık 3 gerçek insan iskelet karşılıyor. İşte Dünya’nın en acayip McDonald’s restoranı...

Dünya’nın en acayip McDonald’s restoranı

Eğer yolunuz Roma'nın eteklerinde bulunan Marino'dan geçerse, buradaki McDonald's şubesinde durup farklı bir deneyim yaşamanızı öneriyoruz. Zira burası sıradan bir McDonald’s restoranı değil. Bu restorana girdiğinizde siz, altındaki antik bir Roma yolu ve üç Romalı'nın iskeletleri karşılayacak.

Appian Yolu, Roma Cumhuriyeti döneminde inşa edilmiş en eski ve en önemli yollardan biriydi. Roma'yı 195 kilometre (132 mil) boyunca uzanan güneydeki Brindisi kentine bağladı ve yolun modern bir versiyonu var olmaya ve bugün kullanılmaya devam ediyor. Eski yolun büyük bir kısmı ve buradan yayılan daha küçük yollar ise, imparatorluğun sonraki yıllarında kullanılmaz hale geldi. McDonald’s’ın altındaki yol da işte bu parçalardan biri.

Dileyenler kalıntıları ziyaret edebiliyor.

MS ikinci ve üçüncü yüzyıllar arasında bir noktada yolun bu kısmının kullanımı durduruldu. Önce toprakla sonra bitki örtüsüyle örtülmeye başlandı. Böylece konum bir mezarlık alanı olarak kullanılmaya başlandı. Restoranın altında 45 metre boyunca uzanan yolun yanında üç iskelet bulunmasının nedeni de bu.

Mezarlar, bugün ayakta kalan bir duvarın yanında, antik drenaj kanalındaydı. Roma çimentosunun son derece dayanıklı olduğunu ve potansiyel olarak kendi kendini iyileştirme özelliklerine sahip olduğunu zaten biliyoruz.

Gömülü üç kişinin erkek olduğu ortaya çıktı ve muhtemelen tabutlarla veya kefenlerle gömülmüşlerdi. Ancak, kişisel eşyalar dahil hiçbir şey kalmadı, sadece iskeletleri kaldı. Arkeologlar, yaşlı kişinin 35 ila 45 yaşları arasında olduğunu ve yaşamı boyunca, belki de yaş, hastalık veya sadece yetersiz beslenme nedeniyle birkaç azı dişi kaybettiğini belirlediler. Sağ bacağında, daha büyük bir uyluk kemiğine yol açan bir kırık vardı, bu da hareket etmekte zorluk çekmesine neden olabilirdi. Omurlarının önerdiği gibi, hayatı boyunca çok çalıştı.

Restoranın altındaki kalıntılar, cam zemin aracılığıyla görülebiliyor.

Diğer iki mezar, her ikisi de çok daha genç olan insanlara aitti. İskeletlerde hastalık kanıtı bulunmadı, sadece bazı yetersiz beslenme işaretlerine rastlandı. Üçünün de ölüm nedeninin ne olduğu net değil.

Tüm alan, 2014 yılında işçiler restoranı inşa etmeye başladığında keşfedildi. Ama bu keşif inşaatı durdurmadı. Bunun yerine kalıntılar, restoranın tabanına yapılan bir cam zeminle korumaya alındı.

Romalıların yollarından birinin üzerinde koca bir fast-food restoranı inşa etmenin ne kadar mantıklı olduğu tartışılabilir. Ama bu yol ve iskeletlerin, bu McDonald’s restoranını çok farklı bir yer haline getirdiğini kabul etmek lazım.