Emojilerin içine gizli mesajlar yerleştirilebilir mi?

Güvenlik araştırmacısı Paul Butler, emojilerin içine görünmez mesajlar kodlamanın bir yolunu keşfetti. Bu yöntem, insan denetimini atlatmak ve hassas belgelere filigran eklemek için kullanılabilir.

Emojilerin içine gizli mesajlar yerleştirilebilir mi?

Bir güvenlik araştırmacısı olan Paul Butler, emojilerin içine ekstra bilgi gizlemenin bir yolunu keşfettiğini söylüyor. Butler, Unicode ile yaptığı denemelerde, varyasyon seçicileri (metnin görünümünü değiştirmek için tasarlanmış ancak çoğu karakter üzerinde görünür bir etkisi olmayan özel karakterler) kullanarak bir yöntem bulduğunu açıkladı. Bu seçicileri birbirine zincirleyerek, bir emojinin veya herhangi bir Unicode karakterinin içine görünmez mesajlar kodlayabildiğini belirtti.

Unicode, stilistik sunumu ayarlamak için belirli karakterlere varyasyon seçicileri (U+FE00–U+FE0F ve U+E0100–U+E01EF) atar. Ancak bu seçiciler, her biri bir bayt veri depolamak için kullanılabilir. Metin kopyalanıp yapıştırılırken bile bu seçiciler korunur, bu nedenle gözüken gönderiyi değiştirmeden bir emojinin içine gizli bir mesaj yerleştirmek mümkün olur.

Bu yöntem, kötü amaçlı yazılım veya kod, bir uygulama uzantısı ya da benzeri bir şeyi gizlice yerleştirmek için kullanılamaz. Ancak, insan denetimini atlatmak veya hassas belgelere filigran eklemek için kullanılabilir. Görünmez filigranlarla bir yazar, çalışmalarının internet üzerinde kopyalanıp yapıştırılmasını izleyebilir.

Butler, olası savunma önlemlerini tartışırken yapay zekanın da bu konuda yardımcı olabileceğini söyledi. OpenAI’nin GPT’si ve Google’ın Gemini’si gibi bazı AI modelleri, varyasyon seçicilerini korur ancak bu seçicilerin içindeki gizli mesajları çözmeye çalışmaz. Ancak doğru yorumculara sahip olduklarında, AI sistemleri bu gizli mesajları hızla ortaya çıkarabilir. Bu, olası kötüye kullanımı önlemek için otomatik tespit araçlarının geliştirilebileceğini gösteriyor.