Elon Musk'ın Starlink'i, büyük yükselişine devam ediyor

SpaceX'in uydu internet hizmeti Starlink'in uydu internet abonesi sayısı, büyük bir artışla 4 milyona ulaştı.

Elon Musk'ın Starlink'i, büyük yükselişine devam ediyor

SpaceX’in uydu internet hizmeti Starlink’in abone sayısı hızla artıyor ve 2024 yılı da bir istisna olmayacak gibi görünüyor. 2023 raporunda belirtilen 2,3 milyon aboneye göre muazzam bir artış yaşayan Starlink, 4 milyon aboneyi aştığını duyurdu.

Gökbilimci Jonathan McDowell’ın belirttiğine göre, şu anda Dünya yörüngesinde 6.426 Starlink uydusu bulunuyor ve bunların 6.371’i çalışıyor. Ancak, SpaceX’in fırlatma sıklığı düşünülürse, bu sayının yakında daha da artacağı rahatlıkla söylenebilir. Şirket, 20 uyduluk en son setini 25 Eylül’de fırlattı ve bir sonraki partinin 2 Ekim’de yörüngeye girmesi bekleniyor.

Bazı kaynaklar, Starlink’in gelirinin 6 milyar doların üzerinde olduğunu söylüyor ve Elon Musk da bu hizmetin “Starship için birincil finansman kaynağı” olduğunu söyledi.

Ancak Starlink’in başarısından herkes memnun değil. Şirket uyduların görünür parlaklığını azaltmak için adımlar atmış olsa da, gökbilimciler uyduların ikinci neslinin radyo astronomi gözlemlerini etkileyecek kadar istenmeyen elektromanyetik radyasyon (UEMR) sızdırdığını belirtiyor.

Ayrıca Starlink’in bazı önemli rakipleri de bulunuyor. Kısa bir süre önce Eutelsat ile birleşen OneWeb şu anda yörüngede 634 uyduya sahip ve bunların 632’si çalışıyor. Ancak şirketler, uydularını farklı yörüngelerde çalıştırıyor ve şimdilik farklı müşteri gruplarını hedefliyor.