Elon Musk'ın robotları, uzaktan kumandayla mı yönetildi?

Elon Musk insan formuna sahip Optimus robotlarını bir partiyle gazetecilere tanıttı. Ama bu tanışma sırasında dikkat çeken bir detay vardı: Uzaktan kumanda...

Elon Musk'ın robotları, uzaktan kumandayla mı yönetildi?

Elon Musk, X'i satın aldıktan sonra bu platform üzerinde hayata geçirmek için yapay zeka çalışmalarına da büyük yatırım yapma başladı. Ancak yapay zekayı sadece insanlar Tweet atabilsin diye geliştirmiyor.

Musk'ın ilk olarak Tesla fabrikalarında ağır yükleri taşırken gösterdiği insansı Optimus robotları da ünlü yatırımcının yapay zeka yatırımlarının bir ayağını oluşturuyor. Musk bu robotları, aynı bir televizyon gibi, herkesin alıp evine koyacağı bir modern ihtiyaca dönüştürmek istiyor. Evde temizlik yapacak, yemek yapacak, perdeleri söküp yıkayıp geri takacak, eve gelen misafire köpüklü Türk kahvesi pişirecek...

Musk, geçtiğimiz günlerde bu robotları medya mensuplarıyla buluşturdu. Gazetecilere verdiği bir partide, robotları da kalabalığın içine saldı ve insanlar robotlarla iletişim kurup sohbet etti, el sıkıştı. Hatta partide barmenlik yaparak insanlara istedikleri içkileri ve kokteylleri hazırlayıp dağıttı.

Ancak bazı gazeteciler, konuşmaların çok akıcı olmasından şüphelenerek Tesla'nın mühendislerine bu robotların uzaktan kumanda edilip edilmediğini sordu. Cevap ise herkesin hayallerini kırabilir. Mühendisler uzaktan kumandayı itiraf ettiler. Yani her robot başka bir mühendis tarafından kontrol ediliyor ve hatta konuşmaları da mikrofon vasıtasıyla bu mühendisler yapıyordu.

Öte yandan Tesla zaten Optimus robotlarının henüz satışa hazır bir ürün veya tam otonom olduğunu da iddia etmiyor. Elon Musk bu robotları sadece bir basın toplantısında, dikkat çeken bir "ön bakış" sunmak için ortaya çıkarmıştı ve elbette yapay zeka kontrolünde, sağa sola çarpıp yaralanmalara sebep vermek veya "Kamala Harris'in başkan olması gerektiği" kontrolsüz lakırdılar etmelerini önlemek için konuşma kontrolünü de tamamen uzaktan kumanda başındaki mühendislere yaptırıyordu.

Maaş öder gibi aylık abonelik ücreti mi?

Öte yandan Optimus'ların da, 10 sene önce otonom sürüş teknolojisini ilk defa medyaya gösteren Tesla araçları gibi, yolun başında olduğunun herkes farkında ve bugün otoyollarda, otoparklarda, şehir içinde otonom ve sürücüsüz şekilde hareket eden Tesla araçları görülüyor. Optimus'ların da bir süre sonra evlerde sabah kahvaltısı için peynirli omlet hazırlamaya başlayacağı tahmin ediliyor.

Tabi bu mekanik ve dijital hizmetçiye sahip olmak isteyenler muhtemelen 100 - 200 bin dolar, belki de daha fazla bir fiyatı ödemeyi de kabul etmek zorunda kalacak. Hatta Musk'ı tanıyorsak, bir de aylık abonelik ücretini fiyata dahil etmezse uykuları kaçar. Ama öncelikle yakın bir tarihte Musk'ın Mars'a veya Ay'a bir Optimus robotu indirerek reklamın kralını yaptığını göreceğinize de emin olabilirsiniz.