Elon Musk'a nefes aldıran Twitter kararı

Elon Musk, mahkemeden gelen kararla eski Twitter çalışanlarına 500 milyon dolar ödemekten kurtuldu; en azından şimdilik...

Elon Musk'a nefes aldıran Twitter kararı

Eskiden Twitter olarak bilinen sosyal medya platformu X, Elon Musk tarafından satın alındığı andan itibaren birçok hukuki mücadeleyle karşılaştı. Bu davalardan biri, Musk’ın şirketi satın almasının ardından işten çıkardığı 6.000’den fazla çalışanı ve onlara kıdem tazminatlarının tamamını ödemediği iddiasını temel alıyordu. Ve Musk, geçtiğimiz günlerde eski çalışanlarına karşı bir zafer elde etti.

Eski Twitter çalışanı Courtney McMillian tarafından açılan toplu davanın başvurusunda, Çalışan Emeklilik Geliri Güvenliği Yasası (ERISA) uyarınca, Twitter Kıdem Planının işçilere üç aylık maaş ödemesi gerektiği, ancak bundan daha az ödeme yapıldığı belirtildi ve ödenmemiş kıdem tazminatı olarak 500 milyon dolar talep edildi. Ancak Salı günü, Kaliforniya’nın Kuzey Bölgesindeki ABD Bölge Yargıcı Trina Thompson, Musk’ın toplu dava şikayetinin reddedilmesi yönündeki talebini kabul etti.

Yargıç Thompson, davanın uygun olmadığını, çünkü çalışanların işten çıkarmalardan önce ayrı bir ödeme planına ilişkin bildirim aldıklarını tespit etti. Davacıların beklediği 2019 programı yerine, Musk’ın şirketi devralmasından sonra kabul edilen kıdem tazminatı programının bu eski çalışanlar için geçerli olduğuna karar verildi ve dava reddedildi.

Bu karar, işten çıkarılan binlerce Twitter çalışanı için bir kayıp olsa da gelecekte daha büyük ödemeler alma ihtimalleri halen var. Thompson’ın kararı, davacıların ERISA dışı iddialarla ilgili şikayetlerini değiştirebileceklerini belirtiyordu. Böyle bir durumda Thompson, “Bu Mahkeme, bu davanın X Corp/Twitter'a karşı şu anda derdest olan davalardan biriyle ilgili olduğunu tespit eden bir Karar çıkarmayı değerlendirecek” dedi.

Ayrıca, Twitter’ın bazı geçmiş üst düzey yöneticiler adına halen devam eden davalar da bulunuyor. Bunlardan biri ödenmemiş kıdem tazminatı olarak 128 milyon dolar, diğeri ise ödenmemiş avukatlık ücretlerinin yaklaşık 1 milyon dolarını telafi etmeye çalışıyor.