Sürpriz bir şekilde Elon Musk, kurulmasına yardım ettiği üretken yapay zeka geliştirme şirketi OpenAI’ye karşı dava açtı. Musk, OpenAI’nin, insanlığa fayda sağlayacak yapay zekayı geliştirmek için kurulmuş kar amacı gütmeyen bir kuruluş yerine kar amacı güden bir şirket olmaya çalışarak kendi sözleşmesini ihlal ettiğini iddia ediyor.
Musk’ın Perşembe gecesi geç saatlerde San Francisco Yüksek Mahkemesinde açtığı dava, ilk olarak Courthouse News tarafından bildirildi. Dava başvurusu OpenAI'ye karşı sözleşmenin ihlali, güvene dayalı görevin ihlali ve adil olmayan iş uygulamalarına ilişkin iddiaları içeriyor.
Musk, OpenAI’nin 2015 yılında kurulması sırasında yatırım yapan birçok kişiden biriydi. Ancak Musk, Tesla şirketinin üzerinde çalıştığı kendi otonom yapay zeka teknolojisiyle çıkar çatışması olabileceğini iddia ederek 2018 yılında şirketin yönetim kurulundan istifa etti.
Ayrılmasından günümüze kadar geçen süre içerisinde Musk, yapay zekanın mevcut gelişimi hakkındaki endişelerini yüksek sesle dile getirdi. Şubat 2023’te “Medeniyetin geleceğine yönelik en büyük risklerden biri yapay zekadır” dedi.
OpenAI CEO’su Sam Altman ve Başkan Gregory Brockman’ın da sanık olarak yer aldığı bu yeni davada, şirketin artık çalışmalarıyla insanlığa yardım etmeyi hedefleyen, kar amacı gütmeyen bir kuruluş olmadığı iddia ediliyor. Davada belirtilene göre “OpenAI, Inc., dünyanın en büyük teknoloji şirketi Microsoft’un kapalı kaynaklı fiili yan kuruluşu haline getirildi. Yeni yönetim kurulu altında, AGI’yi yalnızca geliştirmekle kalmıyor, aslında insanlığın yararından ziyade Microsoft’un karını en üst düzeye çıkarmak için geliştiriyor.”
Ayrıca Musk, OpenAI’nin Mart 2023’te piyasaya sürülen en gelişmiş geniş dil modeli GTP-4’ünün kapalı bir sistem olduğunu ve ayrıntılarının yalnızca şirket ile onun en büyük ortağı ve yatırımcısı Microsoft tarafından bilindiğini iddia ediyor. Musk, Microsoft’un Copilot AI hizmetlerinin temeli olarak GPT-4’ü kullanarak çok para kazanacağını söylüyor: “Kurucu Anlaşmanın aksine davalılar, GPT-4'ü insanlığın yararına değil, kelimenin tam anlamıyla dünyanın en büyük şirketinin karını en üst düzeye çıkarmak için özel bir teknoloji olarak kullanmayı seçmişlerdir.”