Reuters’ın yeni haberine göre, Elon Musk’ın Hükümet Verimliliği Bakanlığı'nın (Department of Government Efficiency - DOGE) çalışma süreçlerinde teknolojiyi kullanma biçimine dair dikkat çekici iddialar gündeme geliyor. Haberde, DOGE’nin iletişimleri izlemek amacıyla yapay zeka kullanılarak, özellikle Musk veya ABD Başkanı Donald Trump’a karşı düşmanca olan söylemleri belirlemeye çalıştığına işaret ediliyor. Başka bir deyişle yapay zeka, bir çeşit "cadı avı" için kullanılıyor.
İddialara göre, Çevresel Koruma Ajansı’nda (EPA) görev yapan bazı yöneticilere, yaygın kullanılan Microsoft Teams gibi iletişim uygulamaları ve yazılımlar aracılığıyla, Musk veya Trump’a yönelik söylemleri takip etmek amacıyla yapay zekanın devreye sokulduğu ifade ediliyor. Bu sistem sayesinde DOGE’nin, yönetimin planlarına uymayan çalışanları tespit etmeye çalıştığı belirtilirken, EPA yöneticilerinden birinin çalışanlara “ne söylediğinize, ne yazdığınıza ve ne yaptığınıza dikkat edin” uyarısında bulunduğu öğrenildi.
EPA, çalışanların sadakatsizliğini izlemek amacıyla yapay zekanın kullanımıyla ilgili net bir açıklama yapmamış olsa da, Reuters ile yapılan görüşmede ajansının işlevlerini ve yönetim verimliliğini artırmak için yapay zekayı incelediğini dile getirdi. Ayrıca, yapay zekanın DOGE ile ortak personel kararları alırken kullanılmadığına da vurgu yaptı. Buna ek olarak, EPA’nın DOGE aracılığıyla hükümet genelindeki maliyet azaltma çalışmaları kapsamında yaklaşık 600 çalışanını izne çıkardığı ve bütçesini %65 oranında düşürme sözü verdiği bildiriliyor.
Signal'in yükselişi
Tüm bu gelişmelerin ortasında, DOGE çalışanlarının birbirleriyle iletişim kurmak için Signal uygulamasını tercih ettiği iddiaları gündeme geliyor. Bu söylenti doğruysa, Signal’in belirli bir süre sonra otomatik olarak mesajları silme özelliği, federal kayıt tutma kurallarının ihlal edilmesine yol açabilir; zira kurum içi iletişimin resmi kayıtlarını korumak önemli bir gerekliliktir.
Ayrıca, bazı DOGE çalışanlarının resmi belgeleri işbirliği içinde düzenlemek için Google Docs kullanarak, gözetim zinciri ve güvenlik incelemelerini ihmal ettikleri yönünde iddialar mevcut. Elon Musk’ın Grok AI’sinin de çalışmalar için kullanıldığı belirtilse de, bu teknolojinin hangi amaçlarla entegre edildiğine dair henüz net bir bilgi paylaşılmamış durumda.
DOGE’nin, Başkanlık İcra Ofisi altında faaliyet göstermesine rağmen çalışmalarını gizlilik içinde yürüttüğüne dair şikayetler devam ediyor. Yönetim, DOGE’nin resmi bir devlet kurumu olmaması nedeniyle çalışma kayıtlarını kamuya sunmak zorunda olmadığını belirtirken, federal bir yargıç geçen ay Washington’da bilgi özgürlüğü kanunları kapsamında Citizens for Responsibility and Ethics adlı sivil toplum kuruluşuna DOGE’nin çalışma kayıtlarını sunmasını emretti. Ancak, kurumun Pazartesi günü Reuters’a yaptığı açıklamada henüz DOGE’den herhangi bir kayıt alamadıkları ifade edildi.