Elon Musk, yapay zekanın insanları yok etme ihtimalini açıkladı

Ünlü milyarder Elon Musk, yapay zekanın gelecekte bir kıyamet senaryosuna imza atma ihtimalinin ne kadar olduğunu açıkladı.

Elon Musk, yapay zekanın insanları yok etme ihtimalini açıkladı

Elon Musk, yapay zekanın geliştirilmesi için milyarlarca dolar harcıyor olsa da, aynı zamanda teknolojinin tehlikeleri konusunda son derece endişeli açıklamalara da imza atabiliyor. Teknoloji milyarderi kısa bir süre önce yaptığı bir açıklamada, yapay zekanın insanlığı yok edeceği bir senaryonun “yüzde 10 ila 20 arasında bir olasılığını” öngördüğünü söyledi.

Cannes Lions Uluslararası Yaratıcılık Festivali’nde konuşan Musk, dinleyicilere yapay zekanın en olumlu sonuçlarının bile insanlık için “varoluşsal bir krize” yol açabileceğini söyledi. Ancak Musk, yaklaşan yıkım riskine rağmen insanların pozitif kalması gerektiğini de söyledi. Musk, “bardağın %80’i dolu. İyi tarafından bakın” dedi.

Musk, uzun bir süredir yapay zeka çalışmalarını eleştiriyor ve sıklıkla kontrolsüz gelişimin insanlığın yok olmasına yol açabileceğini söylüyor. Konuşmasında bir kez daha aynı mesajı yineleyen milyarder, “yapay zekanın babalarından biri olan Geoff Hinton’a katılıyorum ve o, korkunç bir şeyin olma ihtimalinin %10-20 olduğunu düşünüyor” dedi.

Musk, geçtiğimiz yıl yapay zeka gelişimine ara verilmesi çağrısını imzalayan 1.000 kişiden biriydi. Milyarder, yapay zekanın insanlığa yönelik en büyük tehditlerden biri bile olabileceği konusunda da bir uyarı paylaştı.

Faydalar, risklerden daha fazla

Ancak Tesla CEO’su, daha önce yaptığı gibi bir kez daha potansiyel faydaların risklerden daha ağır bastığını savundu: “Bence en muhtemel sonuç, mal ve hizmetlerin herkesin kullanımına açık olduğu bir bolluk olacaktır. Hiçbirimizin eksiği olmayacak. Bu evrensel bir yükseliş olacak. Çalışmak isteğe bağlı olacak.

Ancak Musk, bu optimal senaryoda bile insanlık için bir “anlam krizi” yaşanacağı konusunda uyarıyor: “Yapay zeka sizin yapabileceğiniz her şeyi ama daha iyisini yapabiliyorsa, bir şeyler yapmanın ne anlamı var? Ben varoluşsal bir krizin yaşanacağını düşünüyorum.” Yine de Musk, korkunç tahminlere rağmen insanların iyimser kalmasını tavsiye ediyor.

Yapay zekanın insanlığı yok ettiği bir dönemde yaşamak isteyip istemediği sorulduğunda Musk “Bunu görmek için etrafta olmak ister miydim? Muhtemelen evet” dedi. Daha sonra dinleyicilere tarihin en ilginç zamanında olduklarını söyledi ve yolculuğun tadını çıkarmalarını tavsiye etti.

Musk’ın tanımladığı, tüm işlerin makineler tarafından yapıldığı senaryosu evrensel olarak olası kabul ediliyor. Yapay zekanın ve robot teknolojisindeki ilerlemelerin çok sayıda işin otomatikleşmesine yol açacağından şüphe edilemez. Avukatlık, doktorluk ve öğretmenlik gibi geleneksel olarak güvenli işlerin yerini yeterince gelişmiş dil modelleri alabilir. Bu arada yapay zeka robot teknolojisindeki ilerlemeler, fabrikadaki çalışanların yerini alabilecek insansı robotların geliştirilmesinin önünü açıyor.