Elon Musk twitter'ı neden bu kadar çok istedi? Neden satın aldı? İşte olası sebepler

Elon Musk, Twitter'ı neden bu kadar çok istedi ve sosyal ağ için büyük bir serveti neden gözden çıkarttı? Musk, twitter'ı neden satın aldı? Gelin, olası nedenlere birlikte bakalım...

Elon Musk twitter'ı neden bu kadar çok istedi? Neden satın aldı?

Elon Musk, Twitter'ı neden bu kadar çok istedi ve neden satın alıyor? Twitter'ı satın almak Elon Musk için neden bu kadar önemli? İşte bazı olası tahminler ve analizler:

  • Musk, Twitter'ın "olağanüstü potansiyelini" gerçekleştirdiğini görmek istediğini söylüyor ve kendi açıklamasına göre para kazanmakla çok ilgili gözükmüyor. Zaten bol miktarda parası olduğunun ve farklı önceliklere sahip olduğunun altını çiziyor. Yapmak istediği şeyin, ifade özgürlüğünün nasıl olması gerektiğini göstermek olduğunu belirtiyor. Yani Musk'a göre, Twitter'ı bu kadar çok istemesinin ilk nedeni, ifade özgürlüğünü sağlamak. Musk, bir konuşmasında, 'Maksimum derecede güvenilir ve geniş kapsamlı kapsayıcı bir kamu platformuna sahip olmak, medeniyetin geleceği için son derece önemlidir. Ekonomiyi hiç umursamıyorum” diyor.

  • Tabii ki işin finansal bir boyutu da var; her ne kadar Musk bu yönle fazla ilgilenmediğini söylemiş olsa da... Twitter'ın temel iş modeli reklam tabanlı ve Musk bunu değiştirmek istiyor. Aboneliklerle daha çok ilgilendiğini söylüyor, ancak neredeyse tüm sosyal ağların ücretsiz olduğu bir ortamda bu modeli kabul ettirmek pek kolay olmayabilir. Twitter kullanıcıları, verilerinin kendilerinden para kazanmak için kullanılmamasını tercih edebilirler ve bunun için para ödemeye hazır olabilirler ancak bunun garantisi bulunmuyor. Yine de Musk'ın abone tabanlı bir hizmetle ifade özgürlüğünü daha rahat sağlayabileceğini düşünmesi mantıksız değil.

  • Ayrıca Musk’ın kripto para birimlerine olan ilgisi sebebiyle platformu, Bitcoin gibi değişken, korumasız para birimlerinde ödemeleri teşvik etmek için kullanması da mümkün olabilir. Musk'ın kripto paralara olan ilgisi artık herkes tarafından açıkça biliniyor. Twitter'ın sahibi olarak, kripto paraların daha efektif hale gelmesini sağlaması daha kolay olabilir.

TWITTER'IN ÖNEMİ NE?

Vox ise bu konuda özetle şu yorumu yapıyor:

  • Diğer sosyal medya şirketleriyle karşılaştırıldığında Twitter daha küçük. Yıllardır yatırımcılar, tam potansiyeline ulaşamadığı için eleştiriler yöneltti. Twitter, Facebook gibi milyarlarca kullanıcı kazanamadı veya Google'ın sahibi olduğu YouTube gibi mega reklamcılık işini büyütemedi.

  • Ancak Elon Musk'ın Twitter'ı satın almak için 43 milyar dolarlık teklifi çok daha büyük rakipleriyle karşılaştırıldığında bile şirketin ne kadar önemli ve etkili olduğunu gösteriyor. Twitter'ın Musk için değerli olmasının nedeni, özünde eski Başkan Donald Trump gibi politikacılar için değerli olmasıyla aynı.

  • Politikacılar , iş dünyası liderleri, ünlüler ve gazeteciler için Twitter, mesajlarını güçlendirmek ve kendi anlatılarını kontrol etmek için önemli bir platform. Musk'ın Twitter'a odaklanması ve Twitter'ın işleyişini ve kullanıcılarını yönetme şeklini etkileme çabaları, ne kadar kâr sağladığından bağımsız olarak şirketin kamuya açık söylem için ne kadar önemli olduğunun altını çiziyor.

  • Günde yaklaşık 200 milyon kullanıcıya sahip olmasına rağmen Twitter, özellikle ABD'de siyaseti şekillendirmede çok büyük bir role sahip oldu.

  • Geçmişte, Trump gibi bir zamanlar önde gelen kullanıcılar Twitter'dan yasaklandığında, dikkat çekmek için alternatif platformlara yöneldiler, ancak Twitter'ın zirvesinde oldukları sosyal medya ilgisini çekemediler.

Reklam Konusu

Time'ın haberine göre silinen bir Tweet'te Musk , Twitter'daki tüm reklamların kaldırılmasını savundu ve "Twitter'ın hayatta kalmak için reklam parasına bağlı olması durumunda şirketlerin politika dikte etme gücü büyük ölçüde artar." dedi.

Twitter, finansal olarak ayakta kalmak için neredeyse tamamen reklamlara güveniyor. Kasım ayında şirket, "premium özelliklere" erişim için ayda 3 dolara mal olan ilk tüketici abonelik paketi Twitter Blue'yu piyasaya sürdü . Ancak İcra Kurulu Başkanı Parag Agrawal , Wall Street Journal'a göre Şubat ayında Blue'nun gelir projeksiyonlarını karşılamak için “kritik olmadığını” söyledi .

Musk, bir abonelik modelini desteklediğini ifade etti, ancak şu anda olduğundan daha ucuz olmasını istiyor . Bu ay bir TED konferansında Twitter'a olan ilgisinin "para kazanmanın bir yolu olmadığını" söyledi. Ancak gelir elde etmeye devam etmesi için platformun ihtiyacı olacak, çünkü bunun yarısından fazlasını Morgan Stanley ve diğer kurumlardan finanse ederek ödedi. Borcunu ödemek için muhtemelen Twitter'ın reklam gelirini korumakla kalmayacak, aynı zamanda büyütmesi gerekecek.