Elon Musk, şimdi de kafayı Google'a taktı

X'in sahibi, Galaksiler Fatihi Elon Musk, Google hakkında çok ses getiren bir suçlama yaptı ve ortalık karıştı. Google, Donald Trump hakkında sansür uyguluyor olabilir mi?

Elon Musk, şimdi de kafayı Google'a taktı

Elon Musk, kendi sosyal medya servisi X'te yaptığı bir paylaşımda, internet devi Google'ın arama sonuçlarında Donald Trump'a sansür uyguladığını iddia etti. Hatta Google'ın Donald Trump için otomatik doldurma özelliğini bile kapattığını söyledi. Peki durum gerçekten böyle mi?

Google, X'te 120 milyon kez görüntülenen bu iddiaya karşı yine X üzerinde bir açıklama yayınlayarak, Musk'ı yalanladı.Şirket, X'te yayınladığı bir dizi mesajda “Geçtiğimiz birkaç gün içinde X'teki bazı kişiler Arama'nın belirli terimleri ‘sansürlediğini’ veya ‘yasakladığını’ iddia etti. Böyle bir şey yok" dedi.

Google Musk'ın adını özellikle vermese de, bu açıklamanın net şekilde Musk'ın iddialarını hedef aldığını biliyoruz. Musk, arama kutusuna "Başkan Donald" yazıldığında Google'ın bunu “başkan donald duck” veya “başkan donald regan” şeklinde tamamladığını gösteren ekran görüntüleri ortaya koymuştu. Buna dayanarak da Google'ın Donald Trump ismine sansür uyguladığını iddia ediyordu.

Aynı gün Trump'ın oğlu Donald Trump Jr. da “suikast girişimi” araması için Donald Trump ile ilgili hiçbir otomatik tamamlama sonucu göstermeyen benzer bir ekran görüntüsü paylaştı.

Google seçimlere müdahale ediyor

Hem Trump Jr. hem de Musk, Google'ı “seçimlere müdahale etmekle” suçladı ki, ABD'de bu artık büyük bir suç. Facebook'un ve diğer sosyal medya servislerinin "farkında olmadan" 2016 seçimlerine müdahale ettikleri suçlamaları nedeniyle bu şirketlerin yöneticileri ABD kongre komisyonlarında çok ağır şekilde sorgulanmışlardı.

Sonuç olarak, şu anda elimizde Donald Trump'a sansür uygulandığını gösteren iddialar var. Karşı taraf ise uzun açıklamalarla bunun olmadığını iddia ediyor. Hangi taraf haklı bilinmez ama ABD'de seçim öncesinde çarşı çok karışacak gibi görünüyor.