Elon Musk, Mars'a taşıyacağı ilk insanlar için tarih verdi

Elon Musk, SpaceX'in Mars planları hakkında uzun zaman sonra ilk kez açıklama yaptı, Mars'a taşıyacağı ilk insanlar için merakla beklenen tarihi verdi.

Elon Musk, Mars'a taşıyacağı ilk insanlar için tarih verdi

Elon Musk’ın Mars’ta koloni kurma planı hakkında en son konuşmasının üzerinden oldukça uzun bir zaman geçti. Ve şimdi Musk, bir kez daha bu konuyu gündeme getirmenin zamanı geldiğine karar vermiş gibi gözüküyor.

Elon Musk, Mars’a gönderilecek ilk Starship’lerin, Dünya ile Mars arasındaki yaklaşık iki yılda bir gerçekleşen minimum enerji gerektiren zaman aralığı sırasında, iki yıl sonra fırlatılacağını duyurdu. Bu en düşük enerjili yolcuk fırsatlarının en yakını önümüzdeki Ekim ayında başlıyor.

Musk’ın yaptığı açıklama şu şekilde: “Bunlar, Mars’a sağlam inişin güvenilirliğini test etmek için mürettebatsız olacak. Bu inişler iyi giderse, Mars’a ilk insanlı uçuşlar 4 yıl içinde gerçekleşecek. Bunun sonrasında uçuş hızı, yaklaşık 20 yıl içinde kendi kendine yetebilen bir şehir inşa etme hedefiyle katlanarak artacak. Çok gezegenli olmak, bilincin olası ömrünü büyük ölçüde artıracak çünkü artık tüm yumurtalarımız, kelimenin tam anlamıyla ve mecazi olarak, tek bir gezegende olmayacak.

En büyük sorun maliyet

SpaceX’in kurucusu ve CEO’su, insanlığı birden fazla gezegene yayma amacına ulaşmanın temel olarak Mars’a taşınan ton başına oluşan maliyet sorunu olduğunu düşünüyor. Şu anda Mars yüzeyine bir tonluk faydalı yük taşımanın maliyeti yaklaşık olarak bir milyar dolar olarak ölçülüyor. Mars’ta kendine yetebilen bir şehir kurabilmemiz için bu maliyetin ton başına 100.000 dolar gibi bir seviyeye kadar iyileştirilmesi, yani teknolojinin 10.000 kat daha iyi olması gerekiyor. Musk bunu “oldukça zor, ancak imkansız değil” şeklinde tanımlıyor.

SpaceX şu anda Starship'in beşinci uçuşuna hazırlanıyor. Geçtiğimiz Haziran ayındaki test görevi (ITF-4) büyük bir başarıydı ve hem Starship hem de Super Heavy (Süper Ağır) güçlendirici ilk kez dikey olarak iniş yaptı.