Elon Musk kendi koyduğu kuralı çiğnedi, X'te ortalık karıştı

Özellikle ABD seçimleri yaklaşırken adaylar hakkındaki yapay zekalı sahte videoların sayısında artık bekleniyordu ve sosyal medya servisleri bunları tespit ettiğinde üzerine uyarı işareti koymakla yükümlüydü. Ancak bizzat X'in sahibi Elon Musk sahte bir video paylaştı ve üstelik uyarı da yapılmadı.

Elon Musk kendi koyduğu kuralı çiğnedi, X'te ortalık karıştı

Elon Musk, Kamala Harris'in kampanya videosunun yapay zeka ile değiştirilmiş bir versiyonunu paylaşarak yine şimşekleri üzerine çekti. Videoda, Başkan Yardımcısı'nın sesiyle “Seçildim çünkü en üst düzey çeşitliliğe sahibim," gibi şeyler söylediği duyuluyordu. Elbette bu video deep fake yöntemiyle oluşturulmuştu.

Ancak, paylaşımın hiçbir yerinde videonun manipüle edildiği ve Harris'in gerçekte söylemediği yorumlara yer verildiği konusunda kullanıcılar uyarılmadı.

X'in kendi politikalarına göre, kullanıcılar “insanları kandırabilecek veya kafalarını karıştırabilecek ve zarara yol açabilecek (‘yanıltıcı içerik’) sentetik, manipüle edilmiş veya bağlam dışı medya paylaşamazlar.” Oysa bizzat X'in sahibi olan Musk bu kuralı çiğnemiş oldu. Anlaşıldığı üzere, "kurallar sadece yönetilenler içindir ama yönetenleri bağlamaz" söylemi kendini bir kez daha ispatlamış oldu.

Üstelik gönderi tüm hafta sonu boyunca yayında kaldı ve 120 milyondan fazla görüntülenme sayısına ulaştı. İlk olarak @MrReaganUSA adlı bir başka kullanıcı tarafından paylaşılan gönderinin bir parodi olduğu belirtiliyor.

Musk'ın gülme emojisiyle birlikte sadece “Bu harika” diyen paylaşımı, sitenin yapay zeka içeriklerini tespit edince yanıltıcı olarak etiketlenmesi gerekirken, bu yapılmadı.

Hicivlere uyarı etiketi konulmuyor

X'in politikalarına göre, değiştirilmiş içeriklerin bazı durumlarda sitede kalmasına izin veriliyor ve yanıltıcı olarak etiketlenmiyor. Bunun için, “içeriğin gerçekliği konusunda önemli bir kafa karışıklığına yol açmaması" gerekiyor. Yani mimler ve hicivler için bu kurallar uygulanmıyor. Yine de bir içeriğin hiciv olup olmadığını herkesin anlaması kolay değil. Bazı kullanıcılar hiciv için üretilmiş içeriklerin gerçek olduğunu düşünebiliyor.

Bu yılın başlarında 20 teknoloji şirketi, 2024 seçimlerinde yapay zekanın aldatıcı kullanımı ile mücadeleye yardımcı olma sözü veren bir anlaşma imzalamıştı, X de bu anlaşmanın içinde yer alıyor. Ancak, önümüzdeki günlerde X ve Elon Musk'ın tavrı konusunda daha büyük tartışmalar yaşanacakmış gibi görünüyor.