Elon Musk karar değiştirdi, geri çektiği davayı yine açıyor

Elon Musk yine şaşırtmadı, OpenAI'ye karşı açtığı ama daha sonra geri çektiği davayı bir kez daha açmaya karar verdi.

Elon Musk karar değiştirdi, geri çektiği davayı yine açıyor

OpenAI’nin kurucu ortaklarından biri olan Elon Musk, Mart ayında şirkete ve CEO’su Sam Altman’a dava açmaya karar vermişti. O sırada Musk, bu yasal işlemin, OpenAI’nin kar amacı gütmeyen bir kuruluş olarak kalmak yerine şirketi kar amaçlı bir şirkete dönüştürmeye çalışarak sözleşmesini ihlal ettiği iddiasını temel aldığını söylemişti.

OpenAI, Musk’ın davasına hızlı bir şekilde yanıt verdi ve aslında Musk’ın işletmenin para kazanan bir şirket olmasını istediğini iddia etti. Ayrıca OpenAI, Musk’ın şirketin CEO’su olmayı da istediğini de belirtti. Musk, Haziran ayında herhangi bir neden sunmadan davayı geri çekti.

Şimdi ise Musk, Altman ve başkan Greg Brockman ile birlikte OpenAI’ye karşı başka bir dava açmaya karar verdi. New York Times, bu yeni davanın ilk davaya benzer olduğunu bildirdi.

Yeni dava, OpenAI’nin, Altman ve Brockman ile birlikte OpenAI modellerinin kodunu açık kaynaklı bir proje olarak sunma sözünü tutmadığını iddia ediyor ve bunun yerine, Copilot gibi üretken yapay zeka hizmetlerinin temeli olarak kullanan Microsoft’a özel lisans verdiğini belirtiyor.

Musk’un avukatı Marc Toberoff, The New York Times ile yaptığı görüşmede, bu yeni davanın OpenAI’nin ABD şantaj yasalarını ihlal ettiğini iddia ettiğini söyledi. Toberoff, OpenAI’nin Musk’ı dolandırmak için komplo kurduğunu iddia ediyor ve ayrıca, Musk’ın ilk davasına da değinerek “Önceki davanın dişi yoktu (not: ciddi değildi anlamında bir deyim) ve ben diş perisine inanmıyorum” dedi.

Musk’ın yeni davasının iddialarının arasında, Microsoft’un, şirketin A.G.I.’yi (Yapay Genel Zeka) başardığına inanması halinde artık OpenAI modellerini lisanslama hakkına sahip olmayacağı da yer alıyor. Davada mahkemeden OpenAI'nin modellerinde A.G.I.’ye ulaşıp ulaşmadığını belirlemesi isteniyor ve eğer ulaşıldıysa, Microsoft ile mevcut anlaşmanın sonlandırılması sağlanabilir. OpenAI, henüz Musk’ın yeni davası hakkında bir yorum yapmadı.