Bir yandan Vladimir Putin'i teke tek dövüşe çağıran, bir yandan Twitter'ı satın almaya çalışan ve bir yandan da kripto para piyasasını parmağında oynatan ünlü milyarder Elon Musk, şehirler arasında yüksek hızlı bir hyperloop ulaşım sistemi fikrini ilk kez 2013'te ortaya atmıştı. Ancak kısa bir süre sonra fikrin geliştirmesini diğer şirketlere bıraktı.
Daha sonra ise, 2017 yılında Musk, New York'tan Washington D.C.'ye kadar olan rotadan başlayarak bir hyperloop sistemi kuracağını açıkladı. Şimdi ise şirketi The Boring Company'nin "önümüzdeki yıllarda" çalışan bir hyperloop oluşturacağını tweet'leyerek yine gündemdeki yerini korudu.
Hyperloop nedir?
Hyperloop, saatte yaklaşık 1.300 kilometreye kadar hızlarda, düşük basınçlı tüpler aracılığıyla yolcu veya kargo içeren bölmeleri çalıştıran bir sistem olarak tanımlanabilir. Bu sistem, teoride işe yarayabilecek bir fikir olsa da, pratikte bu hızlara yakın bir hızda çalıştığı hiçbir zaman kanıtlanmadı.
Musk, 3200 km'den daha kısa mesafeler için bir şehir merkezinden diğerine ulaşmanın en hızlı yolunun hyperloop olacağını ve Starship'in daha uzun yolculuklar için daha hızlı olduğunu belirtti. Ayrıca "yeraltı tünelleri yüzey havasına karşı bağışıktır (metro buna iyi bir örnektir), bu nedenle yüzeyde şiddetli bir kasırga çıksa hyperloop için bunun bir önemi yoktur. Fark etmezsiniz bile" dedi.
Musk, 2016 yılının sonlarında arabalar ve yüksek hızlı trenler için tünelleri verimli bir şekilde kazmanın bir yolu olarak Boring Company'yi kurdu. Bu şirket yakın zamanda yaklaşık 5,7 milyar dolar değerinde büyük bir finansman aldı, ancak henüz yaklaşık 3 kilometrelik Las Vegas LVCC Döngüsü dışında önemli projeleri tamamlamadı.
Hyperloop ve The Boring Company arasında bariz bir sinerji bulunuyor. Şirket, günde yaklaşık 11 kilometre tünel kazabilecek bir makine olan Prufrock-3'ün geliştirilmesini bitirdiğinde işler çok daha pratik hale gelebilir.