Elektrikli otomobiller hakkında bilmeniz gereken 5 gerçek

Elektrikli otomobil çağı hızla yaklaşıyor ve yakında yollarda tamamen elektrikli otomobillerin dolaştığı bir dünyada yaşıyor olacağız. Peki elektrikli otomobiller hakkında bilmemiz gerekenler nedir?

Elektrikli otomobiller hakkında bilmeniz gereken 5 gerçek

1. Yayalara mp3 çalan otomobiller

Alışageldiğimiz otomobil motorlarının içten yanmalı özelliği onların çalışırken art arda patlamalar yapması ve dolayısıyla ses üretmesi, elektrik motorlarında söz konusu değil. Son derece sessiz çalışan elektrik motorları sayesinde bu otomobillerin arkanızdan yaklaştığını dahi duyamayabilirsiniz. Bu nedenle, çoğu elektrikli otomobilde, dışarıya sahte bir motor sesi veren hoparlör sistemleri yerleştirilir ki, hem yayalar hem de diğer otomobillerin sürücüleri onları rahat fark edebilsinler. Yani eğer motor sesi duyduğunuz bir elektrikli otomobille karşılaşırsanız, bilin ki o ses sadece bir mp3 dosyasından geliyor.

2. Elektrik motoru yağlanmaz

Klasik motorları kullanırken alıştığımız motor yağı eklemek gibi bakımlara elektrik motorları ihtiyaç duymaz. Yani elektrikli otomobiller motor yağı kullanmaz ve elektrikli otomobillerin yaygınlaşması petrol şirketleri kadar motor yağı şirketlerini de çok üzüyor olabilir. Ancak klasik motora sahip otomobilinizde motor yağı konusunu ihmal etmemelisiniz.

3. Elektrikli araçların iç hacmi daha geniş olur

Klasik motorların dev yapısı ve bu motordan gelen gücü tekerleklere dağıtan ağır ekipmanların hacmi nedeniyle klasik araçların içinde yolculara ayrılan hacim kısıtlıdır. Ancak elektrikli araç sahipleri bu konuda daha şanslıdır çünkü elektrik motorları ve diğer bileşenler nispeten daha az hacim kaplar. Dolayısıyla araç içinde hem yolcular hem de bagajlar için daha fazla yer kalır. Dolaysısıyla, elektrikli aracınızın üzerine araç üstü çadır, bagajına da araç içi yatak atıp şehirden kaçtığınızda, sizle beraber geniş bir bagaj yükünü de yanınızda götürebilir, günlerce kamp yapabilirsiniz. Tabi, dikkat edin, gittiğiniz yerde şarjınız bitmesin, yoksa dönüş işi çok sıkıntılı olabilir.

4. Elektrikli araçlar büyük bir bilgisayardır

Günümüzde üretilen elektrikli araçlar aynı zamanda modern otomobil teknolojileriyle de donatıldığı için onları aslında dev bir bilgisayar gibi de düşünebilirsiniz. Bu bilgisayar sadece aracın sürüş istatistiklerini tutmak için değil, kullanıcının internete bağlanması ve diğer dijital ihtiyaçları gibi konularda da işlev görür. Çoğu Tesla aracında sürücülerin kokpit panelinde video oyunu oynayabilmesi için dev oyun stüdyolarıyla yapılmış anlaşmalar olduğunu biliyor musunuz? Araç yüzlerce kilometreyi kendi kendine giderken o sürücülerin sıkılmasını engelleyecek bir çözüm de gerekiyor.

5. Elektrikli araçlar çevreyi kirlet…mez mi acaba?

Doğru bilinen büyük yanlışlardan biri bu olabilir. Elektrikli araçlar sayesinde petrol türevi yakıtları tüketmeyi bırakacağımız için çevre kirliliğini azaltacağımızı düşünebiliriz ancak bazı araştırmalar da gösteriyor ki, bir elektrikli aracı üretmek için fabrikalarda veya madencilik endüstrisinde yapılan işlemler nedeniyle dünyada çok daha fazla kirlilik oluşabiliyor. Dolayısıyla temiz bir üretim teknolojisi geliştirmeden elektrikli araçların tamamen temiz olduğunu söylemek, henüz erken olabilir. Ama yine de çevreyi kirletmeden ulaşım sağlama ütopyası adına önemli bir adım olduğunu kabul etmeliyiz.

Sponsorlu İçerik