Elektrikli araçların şarj problemine "sportif" bir çözüm daha

Nyobolt'un ultra hızlı şarj olan spor otomobil konsepti yollara çıkıyor ve sıkıcı, ağır şarj olan elektrikli araçlara çözüm olmayı hedefliyor.

Elektrikli araçların şarj problemine "sportif" bir çözüm daha

Elektrikli araçlar için şarj çözümleri sunan İngiliz mühendislik firması Nyobolt, ilk olarak 2023 yılında duyurduğu hızlı şarj batarya sistemine sahip konsept otomobilini yollara çıkarıyor.

Şirket, konseptini laboratuvardan çıkarıp gerçek dünyaya taşıyor ve geçtiğimiz hafta hızlı şarj batarya sistemini gerçek sürüş koşullarında test etmesine yardımcı olmakla kalmayıp aynı zamanda bir üretim modelinin temellerini atabilecek, sürülebilir EV prototipini duyurdu. Sürülebilir olan ilk prototip, özellik bakımından büyük ölçüde S1 Lotus Elise'ye dayanıyor. Tasarımda ise Julian Thomson'ın imzası bulunuyor. Nyobolt, en son verilerine göre aracın 35kWh'lik bataryasının, 350kWh'lik bir kaynaktan sadece 4 dakika 37 saniyede yüzde 10'dan yüzde 80'e şarj edilebildiğini ifade ediyor.

Kabul etmek gerekir ki Nyobolt'un bataryası oldukça küçük. Dolayısıyla menzili sınırlı olacak. Lotus Emeya kısa bir süre önce 14 dakika gibi etkileyici bir sürede bataryasını doldurarak manşetlere çıkmıştı.

Nyobolt, konsept otomobili sürülebilir bir hale getirmek için, yakın zamanda Skye elektrikli arazi aracından sorumlu tasarım ajansı Callum ile birlikte çalışarak potansiyel düşük hacimli üretim için bir prototip hazırladı. Aracın kaç adet üretileceği ya da hangi pazarlara yönelik olacağı konusunda resmi bir açıklama yok, ancak Callum'un Skye için küresel planları bulunduğu belirtiliyor. Bu nedenle talep yeterince güçlü olduğu takdirde burada da benzer bir durum söz konusu olabilir.