Geçtiğimiz hafta, Avrupa Parlamentosu tarafından elektrikli ve hibrit otomobilleri ilgilendiren ilginç bir karar alındı. Alınan karara göre, bu tarzda çalışan tüm araçlar, "yapay bir motor sesi" üretmek zorundalar. Bu motor sesi ile beraber yayaların araçları daha rahat fark etmeleri amaçlanıyor.
Tabii ki sessiz bir aracın fark edilemeyeceği korkusu yersiz değil. 2012'de yapılan bir araştırmaya göre, saatte 60 kilometre hızın altında ilerleyen hibrit veya elektrikli araçların, klasik motorlu araçlara göre, yayalara çarpma olasılığı yüzde 37 daha fazla. Bisikletlilere ve motosikletlere çarpma olasılığı ise yüzde 66 daha yüksek.
Avrupa Birliği'ndeki araçların, araç hareket halindeyken ses üreten, sesli araç uyarı sistemi (AVAS) denilen bir cihaz edinmeleri gerekli olacak. Geçmişte de kullanımı mümkün olan bu cihaz, artık tercih meselesinden çıkmış ve mecburiyet haline dönüşmüş durumda. A.B.D. içerisinde ise National Highway Traffic Safety Administration, biraz daha farklı bir yol izlemeyi tercih ediyor. 2013'te yapılan öneriye göre, araçların üretmesi gereken bir "minimum ses miktarı" bulunmakta. Ancak araç üreticileri bu öneriye karşı çıkarak, çıkacak olan bu sesin araç içindekileri rahatsız edeceğini belirtmiş durumdalar. Öyle ki, uyarı seslerinden, tekerlek sesini arttıracak eklentilere kadar pek çok farklı öneri araç üreticileri tarafından sunuluyor.
Daily Mail'e göre, AB tarafından zorunlu kılınan yapay ses, alışılan motor sesinin bir benzeri olacak. Ancak bu yeni yasa, araç sahipleri için bazı seçenekler açmıyor da değil. Örneğin bir "mini" araçtan Chevy V8 sesi duymak mümkün olabilir. Ya da 4x4 sesi çıkartarak ilerleyen bir "Beetle" görebilirsiniz.
Tabii ki bu karar şehirlerimizin ses düzenini hakkında da bazı soruları beraberinde getiriyor. Şu anda kafasını camdan çıkaran pek çok kişinin yaygın olarak duyduğu baskın ses, arabaların çıkardığı sesler.