Elektrikli araçlar hakkındaki fikirlerimiz değişiyor mu?

ABD'de yapılan bir araştırma, insanların elektrikli araçların çevre için daha az zararlı olduğu yönündeki fikrinin değiştiğini gösteriyor. Peki ama durum gerçekten bu kadar basit mi?

Elektrikli araçlar hakkındaki fikirlerimiz değişiyor mu?

Ipsos tarafından düzenlenen ve NPR tarafından sonuçları paylaşılan yeni bir ankete göre, geçtiğimiz iki yıl içerisinde elektrikli araçların (EV) fosil yakıtla çalışan otomobillere göre çevre için daha iyi olduğuna inanan Amerikalıların sayısı %5 oranında azaldı.

Ankete göre, artık Amerikalıların yalnızca %58’i EV’lerin çevre için daha iyi olduğuna inanıyor. Ancak bu yeni verilerin en ilginç yönü, EV satın almayı düşünenlerin inançları sabit kalırken, EV satın almak istemeyenlerin inançlarının anketin hata payının ötesinde değişmesi olabilir. 2022 ve 2023 yıllarında olduğu gibi, elektrikli araç satın almayı düşünen Amerikalıların %82’si EV'lerin çevre için daha iyi olduğuna inanıyor. Ancak EV satın almayı düşünmeyenler arasında oranlar önemli ölçüde azalıyor: 2022'de %38 ve 2023'te %31 olan bu oran, 2024 için yapılan bu son ankette %30’a kadar geriledi.

Durum gerçekten böyle mi?

NPR’ın da belirttiği üzere elektrikli araçların kendi çevresel sorunları olsa da, genel olarak bakıldığında çevre için içten yanmalı motorlara göre daha iyi olduğu rahatlıkla söylenebilir.

Ancak, örneğin New York Post’un Mart 2024’te yayınladığı bir haberde olduğu gibi, bazı spesifik ölçümlere bakıldığında EV’lerin daha kötü olduğu sonucuna da ulaşılabiliyor. Bahsi geçen bu Post makalesi, aslında yalnızca lastik ve fren emisyonlarına bakan, sera gazı emisyonları gibi iklim değişikliğine büyük katkıda bulunanları incelemeyen bir çalışmaya atıfta bulunduğu için yanıltıcıydı. Çalışma, EV'ler geleneksel otomobillerden daha ağır olma eğiliminde olmalarından dolayı elektrikli araçların lastiklerinin havaya plastik partiküller yayabileceğini gösteriyordu.

Bunun kirlilik söz konusu olduğunda kesinlikle dikkate değer bir sorun olduğu söylenebilir, ancak New York Post, çoğu okuyucunun “emisyonların” sera gazı emisyonları gibi şeyleri içerdiğini varsayacağını muhtemelen bilmesi gerekmesine rağmen, yayınladığı haber başlığında “Elektrikli araçlar daha fazla zehirli emisyon yayıyor ve çevre için benzinli otomobillere göre daha kötüler” gibi tam olarak dürüst olmayan ve yanıltıcı bir dil kullanıyordu.

Bu makale ve benzeri diğerleri, bazı podcast yayıncıları ve sosyal medyada ünlü olan kişiler tarafından alınarak daha da yayıldı ve muhtemelen özellikle zaten bir EV satın almakla ilgilenmeyenlerin fikirlerini daha da sağlamlaştırmalarına ve değiştirmelerine sebep oldu.

Ancak, özellikle petrol ve doğal gazın sınırlı kaynaklar oldukları ve göreceli olarak yakın gelecekte tükenecekleri düşünülürse, küresel bir krize girmeden önce EV’ler gibi alternatiflere geçiş yapmamız geleceğimiz için büyük bir önem teşkil ediyor.