Elektrikli aracınızın menzili düşündüğünüzden çok daha fazla olabilir

İngiltere'de bir ekip, elektrikli araçlarla dünya rekoru kırmak için ilginç bir deneme yaptılar. ve sonuçta, 600 km menzili olan aracı 900 km'den fazla kullanmayı başardılar. Peki bunu nasıl yapabildiler?

Elektrikli aracınızın menzili düşündüğünüzden çok daha fazla olabilir

Elektrikli araçların menzil problemi herkesin malumu. Özellikle şehirlerarası yollarda doğru zamanda şarj istasyonu bulamamak veya şarj istasyonlarında uzun kuyruklar oluşması pek çok elektrikli araç sahibinin canını sıkıyor. Şimdi İngiltere'de bir ekip, elektrikli araçları görünenden daha fazla menzile sahip olabileceğini gösterdi.

Birleşik Krallık'tan bir ekip, Ford Mustang Mach-E'yi durmaksızın 916 km kullanarak, tek bir şarjla elektrikli bir araçla yapılan en uzun yolculuk için yeni bir Guinness Dünya Rekoru kırdı. Ford Mustang Mach-E'nin resmi WLTP menzili sadece 600 km olan 91kWh'lik bir batarya paketi ile donatıldığı düşünüldüğünde, bu yüksek kilometre performansı daha da etkileyici hale geliyor. Ekip aracın menzilini yarım kat uzatmış gibi görünüyor.

Bu yeni rekora göre, 18 inçlik jantlar üzerinde giden Mach-E Premium Extended Range SUV RWD Auto, kentsel ve kırsal yollarda kilovat saat (kWh) başına ortalama 10 km gibi etkileyici bir performans sergiledi.

Bu nasıl mümkün olabildi?

Her iki sürücü de, Kevin Booker ve Sam Clarke, önceki yıllarda EV verimlilik çalışmalarında dünya rekorlarını başarıyla kırdılar, bu nedenle bir batarya paketinden en iyi şekilde yararlanma konusunda çok bilgililer. En son çalışmaları sırasında ikili, optimum güç dağıtımı için önlerindeki yolu okurken sert hızlanma ve frenlemeden kaçınarak kusursuz sürüş becerilerini kullandılar.

Buna ek olarak, rejeneratif frenlemeden maksimum düzeyde yararlandılar, gazı keserek ve sistemin genellikle kaybedilen kinetik enerjiyi araca geri beslemesine izin vererek batarya paketlerine daha fazla enerji geri gönderdiler.

Ekip ayrıca Sunday Times Driving'e verdiği bir röportajda düşük yuvarlanma dirençli bir lastik tavsiye ederek Bridgestone Turanza 6'nın (veya Turanza Eco'nun) diş ömründen ödün vermeden şarj başına uzun bir menzil sağlamak için en iyi seçenek olduğunu belirtti.

Belki daha da ilginci, ekip aracın bataryası %0 kapasiteye ulaştıktan sonra bile 21 mil yol kat ettiğini açıkladı.

Kendi aracınızda denemeyin

Elbette, Ford'un elektrikli Mustang'ine bakarak, kendi elektrikli aracınızın da 0.5 kat daha fazla yol kat edebileceğini düşünerek yolculuklarınızı riske atmanızı önermiyoruz ancak bu deneme, üreticilerin araç menzili konusunda biraz "temkinli" rakamlar verdiğini ortaya koyuyor. Aracınızın kokpitinde bataryanın tükendiğine dair alarmlar çaldığında panik olmadan önce bu küçük bilgi aklınızın bir köşesinde dursun.

Öte yandan, Li-ion pilleri sonuna kadar tüketerek kullanmanın pilin ömrünü kısalttığını da unutmamalısınız. On binlerce dolar değerindeki araç bataryanızı sürekli sonuna kadar tüketerek kullanmak istemeyebilirsiniz.