Avrupa'da çok yaygın kullanılan, elektrik hattının internet hattı olarak da kullanılması Türkiye'de henüz yeni kullanılmaya başlanılan bir teknoloji. Oysa hem kablo sorununu ortadan kaldıran hem de ek bir yatırıma gerek duymadan internet ağını evin/ofisin her noktasına taşıyabilen bir çözüm, çok da pratik olarak uygulanabiliyor.
TP-LINK Türkiye Ülke Müdür Yardımcısı Ali Dinçer, 2012 yılında Avrupa pazarında satılan ağ ürünlerinin yüzde 11'ini powerline adaptörlerin oluşturduğunu belirtiyor. Buna karşın Türkiye pazarında bu oranın sadece binde 5'te kaldığını söyleyen Dinçer, bunun en önemli nedeni olarak tüketicilerin böyle bir çözümün de olduğunu bilmemelerini gösteriyor. Önümüzdeki dönemde bu ürünlerin Türkiye'de de yaygınlaşacağını öngördüklerini söyleyen Dinçer, "Türkiye'de son yıllarda hızla artan yeni binaların kullanımı bu çözümü cazip hale getirecek" diyor. Yeni deprem yönetmeliğine göre yapılan binalarda iç duvarların daha kalın olması nedeniyle, kablosuz internet bağlantısında sorunlar olabildiğini belirten Dinçer, buna karşın yeni binaların elektrik hatlarının eski binalara oranla daha kaliteli olduğunu; bunun da powerline ürünlerinin performansını yükselttiğini vurguluyor.
Elektrik hattının internet ağı olarak kullanılması, özellikle büyük ve katlı evler ile ofislerde ağ kurma konusunda yarar sağlıyor. Bu uygulama, her noktaya kablo çekmek istenmediği durumlarda devreye giren kablosuz ağ çözümlerine hem alternatif hem de tamamlayıcı bir çözüm olarak ortaya çıkıyor. Powerline adaptörler, kalın duvarlar, katlar arası erişim sorunu gibi kablosuz internetten istenen verimin alınamadığı yerler için uygun, ucuz ve kolay uygulanan bir yöntem oluşturuyor. İnterneti elektrik prizi olan her noktaya kablosuz olarak kolayca ve herhangi bir ayar yapmaya gerek kalmaksızın götürmeye yarayan bu cihazlar, özellikle çocuklarının odasında kablosuz ağ olmasını istemeyen aileler için alternatif çözüm oluşturuyor.
Duvarları delme, kablo çekme derdi yok!
Duvarları delme, kablo çekme derdi yok!
Powerline ürünleri ile elektrik hattını internet ağı haline getirmenin en önemli avantajı, kablo çekmek, evde tadilat yapmak gibi yatırımlara gerek olmaması. Zaten mevcut olan elektrik hattı kullanıldığından, powerline adaptör dışında bir maliyet gerekmiyor. Kurulumu ve kullanımı da çok kolay olan bu ürünleri satın aldıktan sonra bir tanesini Ethernet kablo ile evde kurulu bulunan modem ya da router'a bağlayıp bir elektrik prizine takmak yeterli. Daha sonra interneti götürmek istenen diğer noktadaki başka bir elektrik prizine ikinci adaptörü takıp, ister kablolu ister kablosuz (powerline adaptörler bu konuda tüketiciye tercih sunuyor) olarak internete erişilebiliyor. Hatta elektrik prizi gereksinimi için üzerinde priz yeri olan adaptör modelleri de bulunuyor.
Güvenli ve stabil internet bağlantısı
Elektrik hattının internet ağı olarak kullanılmasının bir başka avantajı ise kablosuz bağlantıya oranla çok daha güvenli olması. Bugün gelişen güvenlik uygulamalarına karşın -kullanıcılar gerekli önlemleri almazsa- kablosuz ağlara istenmeyen kişiler girebilirler. Ancak Powerline adaptörlerde böyle bir tehlike bulunmuyor.
Diğer bağlantı şekillerine göre daha stabil bağlantıyı garanti eden bir çözüm olan powerline adaptörler, duvar ya da kat gibi engellerden etkilenmeyip düzenli ve hızlı bağlantı sunuyor.
TP-LINK'in powerline ürün ailesinin tüm kullanıcı gereksinimlerine çözüm verebilecek genişlikte olduğunu vurgulayan Dinçer, ayrıca bu ürünlerin fiyatlarının da kablolama maliyetine göre daha uygun olduğunu belirtiyor.
Elektrik hattını kullanmanın avantajları
Elektrik hattını internet hattına dönüştürmenin avantajları:
- Delme, kırıp dökme, kablo çekme gerektirmez
- İnternetin kaynağından (modem ya da router) uzaklaştıkça sinyal zayıflamaz
- Uzak noktalarda erişim sorunu olmaz (300 mt'ye kadar)
- Katlı binalarda katlar arası erişim sorunu çıkmaz
- Güvenlik sorunu oluşturmaz
- Kolay kurulur ve kullanılır
- Elektrik prizi olan her noktaya internet taşınabilir
- Kablolu ya da kablosuz bağlantı seçeneği sunar.
Kimler tercih etmeli?
- Evine ya da ofisine etkin bir ağ kurmak isteyenler
- Kablolu ağ yatırımı (kablo çekmek vb) yapmak istemeyenler
- Duvarlar, katlar gibi nedenlerle kablosuz ağdan istenen verimi alamayanlar.