Ebeveynlerin çoğuna büyük bir sürpriz gibi gözükmeyebilir ancak market araştırma firması Childwise tarafından düzenlenen yeni bir rapora göre, 5 ile 16 yaş arasındaki çocuklar, ortalama 6 buçuk saati ekran başında geçiriyorlar ve bu süre, 1995'in iki katı.
Genç erkekler, günde ortalama sekiz saat ile ekran karşısında en fazla vakit geçiren grup olurken, Chidwise'ın Connected Kids adlı raporuna göre sekiz yaşındaki kızlar, günde ortalama 3 buçuk saat ile en az vakti ekran başında geçiren grubu oluşturmakta. Ekran başında geçirilen süre ise televizyon izleme, oyun konsollarını kullanma, telefon, bilgisayar veya tablet kullanma esnasında geçen süre olarak tanımlanıyor.
Her yıl düzenlenen Connected Kids raporu, beş ile on altı yaşları arasında yaklaşık olarak 2.000 çocuğu ankete dahil ediyor. Rapora göre genç kızlar da, 1995 yılındaki üç buçuk saat ortalamasına göre günümüzde, ortalama yedi buçuk saatlerini ekran başında geçirmeye başlamış durumda.
Önemli olan bir diğer ayrıntı ise, günümüzdeki çocukların birden fazla ekranı aynı anda kullanma durumlarının da önemli ölçüde artmış olduğu. Artık çoğu çocuk, televizyon izlerken, tablet ile de uğraşıyor.
Araştırma yöneticisi Matthew Nevard'ın söylediğine göre, 1990'lar ile günümüz arasındaki en büyük fark, çocukların medya ile olan bağlantılarında yatıyor. 1990'larda asıl bağlantı yöntemi televizyon ve dergiler iken, günümüzde tabletler, telefonlar, konsollar ve benzeri pek çok araç arasında seçim yapma imkanları bulunmakta ve bu yüzden de daha fazla vakti ekran başında harcıyorlar. Ayrıca çocukların televizyon izleme alışkanlıkları da büyük değişiklik göstermiş durumda.
Ve diğer detaylar: YouTube, 2013'ten beri en popüler hizmet olarak gözükürken, bu süre içerisinde Facebook'un ilgi çekiciliğinin azaldığı söylenebilir. Artık gençler, Snapchat gibi daha yeni hizmetlere doğru yönelmekteler. Ankette belirtilene göre çocuklar, WhatsApp ve Snapchat'in sunduğu gizlilikten hoşlanmakta ve bu hizmetlerin kullanımı, iletişim şeklini de değiştiriyor.