Ekim ayında donanım dünyasında neler oldu?

CHIP Test Merkezi'nden Şahin Ekşioğlu, Ekim ayında gerçekleşen önemli donanım olaylarını yorumluyor.

Donanım günlüğü Ekim 2008

4 Ekim
HD yayına merhaba

Özellikle ABD'ye gittiğimde otel odalarındaki HD TV yayınına bakıp ne zaman bu teknolojiye geçeceğimizi düşünüp durmuşumdur. Çok fazla TV seyreden biri olmamama rağmen, ülkemizdeki kullanıcılar, "ille de Full HD olsun, en iyisi olsun" diyerek fazladan birkaç bin YTL ödeyince içim acıyor doğrusu. Bari bir an önce HD yayına başlasak da şu Full HD TV'lere öden paralar işe yarasa değil mi ama.

Neyse ki Turksat'tan yapılan bir açıklama daha önce Digiturk tarafından HD konusunda atılan "cılız" adımı gölgede bırakacak bir gelişmeyi işaret ediyor. Şu anda üç büyük şehirdeki HD test yayını, Şubat 2009'dan sonra tüm abonelere sunulacak. 21 ilde hizmet veren Kablo TV'nin kanal sayısı Şubat'tan itibaren 133'e çıkarken bu sayının yaklaşık yarısı dijital yayınlara ait olacak. HD kanal sayısı ise şimdilik iki. Tahmin edebileceğiniz gibi bu hizmetler için ayrı bir cihaz gerekecekse de bu cihazın fiyatı hakkında somut bir bilgi yok. HD yayının aylık abonelik ücreti ise gayet makul: 9.5 YTL.

PC'nizdeki kara kutu

PC'nizdeki kara kutu
BlackBox: Bilgisayarınızı oluşturan temel bileşenler hakkında size maksimum detay ve kesinlikte bilgi sunmak için tasarlanmış yardımcı bir program.

10 Ekim
PC'nizdeki kara kutu

CPU-Z ya da GPU-Z'yi daha önce duyduysanız PC donanımı ilginizi çekiyor demektir. Hele hele overclockla uzaktan da olsa ilgiliyseniz ya da PC'nizin kasası sürekli açıksa bir değil birkaç tane bu tür program kullanıyorsunuzdur. Geçenlerde adını duyduğum ve tamamen Türk yazılımcılar tarafından geliştirilen BlackBox adlı yazı- Bir bu eksikti diyeceksiniz haklısınız. Cuda ile CPU'lardan çok daha yüksek bir hesaplama gücüne erişen hacker'lar, adeta hazine bulmuş gibi oldular. PC'mizi tanıyalım Türk yazılımcılar tarafından geliştirilen HWM BlackBox sayesinde PC'nizin içinde ne olup bittiğini anlayabileceksiniz.

Yazılımı basitçe anlatmak gerekirse, bilgisayarınızı oluşturan temel bileşenler hakkında size maksimum detay ve kesinlikte bilgi sunmak için tasarlanmış yardımcı bir program. PC'nizin işlemcisi, bellek modülleri, anakartı, ekran kartı gibi temel bileşenleri hakkında bilgi sunmak dışında size bu donanımlara ait hız ve sıcaklık gibi kritik parametreleri de incelemenize olanak tanıyan HWM BlackBox'u, blackbox.hardwaremania.com adresinden indirebilirsiniz.

ElectroWorld'ün sürprizi

ElectroWorld'ün sürprizi
ElectroWorld en düşük fiyat garantisini, bundan böyle (hem de ilginç bir şekilde) verecek.

15 Ekim
ElectroWorld'ün sürprizi

Geçen ay gerçekleştirdiğimiz teknoloji marketleri testinin yankıları hala sürüyor. Testte de belirttiğimiz gibi, aslında daha iyi hizmeti kim verirse onun avantaj sağlayacağı bir yarış bu. Media- Markt'ın genel toplamda birinci olduğu testimizin bulunduğu sayfalar baskıya girdikten sonra gelen bir e-posta, ElectroWorld'ün test sırasında vermediği tüm ürünlerde en düşük fiyat garantisini, bundan böyle (hem de ilginç bir şekilde) verdiğini söylüyordu.

Buna göre Electro World, mağazalarından satın alınan herhangi bir ürünün aynı marka ve modelinin, aynı il sınırları içinde daha düşük fiyata satıldığını gösteren tüketicilere, aradaki fiyat farkını yüzde 120 şeklinde iade ediyor.

Mağazalardaki bu tür düşük fiyat garantileri, bildiğiniz gibi genelde internetteki alışveriş sitelerini kapsamıyor. Zira bu alışveriş siteleri, yapıları gereği daha düşük fiyat sunabiliyor. Öte yandan satın almayı düşündüğünüz cihaz, örneğin dijital SLR fotoğraf makinesi ya da benzeri hassas bir cihazsa, bence görüp deneyerek almak daha iyi. En azından daha sonra sorun çıkarsa ya da kutudan eksik bir parça çıkması durumunda e-posta yerine telefonla ya da bizzat yüz yüze konuşarak problemi çözmeyi deneyebilirsiniz. Zira problemi destek merkezine e-postayla bildirip, "konuyu tedarikçiye ilettik cevap bekliyoruz" yanıtı, sorunu ortadan kaldırmıyor ne yazık ki.

Her şifre kırılır

Her şifre kırılır
Cuda sayesinde WEP'te sonra sıra WPA2'de

17 Ekim
Her şifre kırılır


PC'lerin hep daha hızlı olmasını isteriz. Eh haksız da sayılmayız bu talebimizde. Fakat nVidia'nın Cuda projesiyle elde edilen işlem gücü gerçekten de inanılmaz.

Cuda basitçe anlatmak gerekirse normalde CPU'nun yaptığı hesaplamaları, uygun bir yazılımla ekran kartına yaptırmayı amaçlıyor. Aslına bakarsanız AMD ATI'ın da benzer bir projesi var. Fakat görünen o ki nVidia bu konuda daha hızlı yol alıyor. Zira Badaboom adlı video encoding yazılımı beta da olsa halihazırda Cuda'nın neler yapabileceğini etkileyici bir şekilde ortaya koyuyor.

Fakat Cuda sayesinde CPU hesaplamalarını duruma göre 100 kat daha hızlı yapılabilmesinin bazı "yan etkileri" de söz konusu. Bu yan etkileri yaratansa bir Rus yazılım firması. Geliştirilen Cuda destekli özel bir şifre kırma programıyla bırakın WEP'i, WPA2 ile şifrelenmiş kablosuz bağlantıları kırmayı firma için zip ya da pdf şifrelerini kırmak tahmin edebileceğiniz gibi çocuk oyuncağı. Kısaca bu Cuda hacker'ların oyuncağı olursa hiç birimiz güvende değiliz.

DivX'lere altyazı

DivX'lere altyazı
Tüm videoyu baştan encode etmeden altyazıyı gömmek artık mümkün

21 Ekim
DivX'lere altyazı

Yasal ya da değil pek çok kişi için DivX' filmlere altyazı gömmek çok önemli. Zira örneğin Kaza Lite Codec pack yüklediğinizde filmi izlerken altyazıyı da görebilmenize rağmen farklı bir platformda (örneğin DVD / DivX oynatıcı, PSP ya da iPhone gibi) altyazıyı videoya gömmeniz gerekir. Bu genellikle videoyu dönüştürme sırasında yapılabilir.

Fakat elinizde halihazırda format olarak dönüştürülmüş bir video varsa ve tüm videoyu baştan encode etmeden altyazıyı gömmek istiyorsanız http://www.calcitapp. com/AVIAddXSubs.php adresindeki yaklaşık 900 KB'lık AVIAddXSubs tam size göre. Program küçük, Türkçe destekli, basit ve ücretsiz, daha ne olsun?

Okuyucu Yorumları