EDSAC: Süper bilgisayarların atası dönüyor!

1952 yılında emekli olan, süper bilgisayarların atası EDSAC, bu yılın sonunda tekrar çalışacak!

Süper bilgisayarların atası!

Cambridge Üniversitesi, 1946 yılında çalışmaya başlayan enstitünün ilk bilgisayarını, Electronic Delay Storage Automatic Calculator'ı (EDSAC) geliştirmişti. Bilimsel problemleri çözebilen ilk süper bilgisayarlardan biri olan bu cihaz, 1952 yılında emekliye ayrılmış, varisine yer açmak için parçalanmıştı ama şimdi, Ulusal Bilgi İşlem Müzesi'nde sergilenmek üzere yeniden inşa ediliyor.

Bu bilgisayar hayatı boyunca oldukça karmaşık işlemleri gerçekleştirebilme özelliğini kazandı. Karmaşık sayılarla, trigonometrik fonksiyonlarla, vektör manipülasyonu ile ve daha pek çok farklı problemle uğraşabilen bu bilgisayar, üniversitenin bilim adamlarının üç Nobel Ödülü kazanmalarını sağladı.

Computer Conservation Society (CCS) tarafından 2011 yılında başlatılan "yeniden inşa" projesinin 2015 yılı sonunda tamamlanması bekleniyor. Bu sayede yeni nesillerin, süper bilgisayarların ataları ile tanışmasına imkan sağlanması amaçlanıyor. Gelen bilgiler, projede bir aksaklık olmadığı ve 2015 yılında EDSAC'ın tekrar çalışır hale geleceği yönünde.

Okuyucu Yorumları