Düzce'de deprem: İstanbul, Ankara ve çevre illerde de hissedildi: İlk açıklamalar

Sabaha karşı 04.08 sularında bir deprem meydana geldi. AFAD ilk etapta depremin büyüklüğünü 5.9; Kandilli Rasathanesi 6 olarak duyurdu. Depremin merkez üssü Düzce (Sarıdere-Gölyaka). Deprem İstanbul, Ankara ve diğer çevre illerden de hissedildi. İşte depremle ilgili son durum, son açıklamalar...

Düzce'de deprem: İstanbul, Ankara ve çevre illerde de hissedildi: İlk açıklamalar

Düzce’nin Gölyaka ilçesinde 5,9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. AFAD depremin büyüklüğünü 5.9; Kandilli Rasathanesi 6 ve merkez üssü Düzce (Sarıdere-Gölyaka) olarak duyurdu. Gölyaka ilçesindeki depremin 6,81 kilometre derinlikte meydana geldiği belirlendi. Deprem sığ bir deprem olduğu İstanbul, Ankara, Kocaeli, Bursa, Bolu, Eskişehir, Kütahya gibi çok sayıda ilden de hissedildi. Son açıklamalara göre depremde can kaybı olmadı. Panik ve atlama kaynaklı olarak 1 kişinin durumunun ağır olduğu, toplam 50 kişinin yaralandığı duyuruldu.

SON DURUM:

09:05

AFAD son durumu şöyle paylaştı:

Düzce Gölyaka’da meydana gelen 5,9 büyüklüğündeki depremin ardından saat 09.05 itibarıyla;

▪️En büyüğü 4,3 olmak üzere 101 artçı sarsıntı yaşanmıştır.
▪️Düzce’de 37, Zonguldak’ta 6, Bursa’da 4, İstanbul, Sakarya ve Bolu’da 1 kişi olmak üzere toplam 50 vatandaşımız yaralanmıştır

07:44

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu Düzce’deki son duruma ilişkin yaptığı açıklamada şu bilgileri verdi:

  • 70'in üzerinde artçı sarsıntı oldu. 4,4'ün üzerinde en son zannediyorum 6.50'de bir 4,3 daha geldi ve bu seviyelerde artçı sarsıntılar da 4'ün üzerinde artçı sarsıntı olabilir. Onun için mümkün olduğunca az hasarlı, hasarlı veya orta hasarlı binalarda durmamak lazım.

  • Şu ana kadar bir ağır hasarlı bina ile ilgili ihbar veya bildirim gelmediğini vurgulayan Bakan Soylu, yaptıkları taramalarda da böyle bir sonuca şu anda ulaşmadıklarını bildirdi.

  • "Bir elektrik kesintisi var bunların önemli bir bölümü kontrollü kesintiler. Mahalle mahalle yavaş yavaş kontrollü bir şekilde veriliyor, şebekeye de elektrik verildi. Biraz sonra elektrikle ilgili de herhangi bir kesinti söz konusu olmayacak."

  • "Yaklaşık 30'un üzerinde yaralı söz konusu daha önce verdiğimiz bilgi çerçevesinde bir yaralımız ağır. Bolu'da da atlama suretiyle bir yaralımızın leğen kemiği kırık. Herhangi bir hayati tehlikesi yok ama Düzce'deki yaralının hayati tehlikesi var"

  • "Şu anda herhangi bir can kaybımız söz konusu değil. Köylerdeki taramalarımız devam ediyor. Şu ana kadar intikal etmiş bir olumsuz bilgi yok. Söylediğim gibi birkaç köyde ahır yıkılması söz konusu. Onlarla ilgili arkadaşlarımız da gerekli tespitleri yapıyorlar, tekrar geçmiş olsun dileklerimi ifade etmek istiyorum."

70'İN ÜZERİNDE ARTÇI OLDU

Düzce'nin Gölyaka ilçesinde meydana gelen 5,9 büyüklüğündeki depreminin ardından en büyüğü 4,3 olmak üzere 70'in üzerinde artçı deprem meydana geldi.

06:43

AFAD, meydana gelen depremde Düzce'de 32, İstanbul'da 1, Zonguldak'ta 1, Bolu'da 1 kişi olmak üzere 1'i ağır 35 kişinin yaralandığını duyurdu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da şu bilgileri paylaştı: YENİ BİLGİLER: Düzce Gölyaka merkezli, birçok ilimizde hissedilen 5,9 büyüklüğündeki depremde; Düzce’de 1’i ağır 32, İstanbul’da 1, Bolu’da 1, Zonguldak’ta 1 kişi olmak üzere şu anki bilgilere göre yaralı sayısı 35’tir. Sağlık kurumlarımızdaki yaralıların tedavileri devam ediyor.

05:50

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, twitter’dan paylaştığı mesajda “04.08’de Düzce Gölyaka’da meydana gelen 5,9 büyüklüğündeki depremde şu anki durum: Düzce’de 22 yaralımız var, 1’inin durumu yüksekten atlama sebebiyle ağır. Şehre gerekli ambulans ve UMKE timi görevlendirmeleri yapılmıştır. Yeni bilgileri paylaşacağız. Geçmiş olsun” dedi.

BAKAN SOYLU: 35 ARTÇI YAŞANDI

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu yaptığı açıklamada şu bilgileri verdi: Şu ana kadar şükürler olsun bir can kaybı yok. Düzce'de panik ve atlamadan kaynaklı 1 ağır ve şu ana kadar da 22 yaralı bilgisi var. Yaralıların bir kısmı ayakta tedavi ediliyor. Özellikle vatandaşlarımız artçı depremler sonrası ciddi bir endişe yaşadılar. Şu ana kadar 35 artçı deprem yaşandı, en büyük olanı 4.2 büyüklüğünde. Ekiplerimiz alan taramasına devam ediyor. Eşya düşmesinden kaynaklı yaralıların kimi ayakta tedavi edildi, kiminin tedavisi sürüyor. Deprem sonrası kontrol amaçlı elektrik kesintileri yapıldı. Sonra peyder pey elektrik verilmeye başlandı.

DÜZCE, BOLU VE SAKARYA'DA EĞİTİME 1 GÜN ARA VERİLDİ

Düzce Valisi Cevdet Atay twitter'dan paylaştığı mesajda şu bilgileri verdi: "İlimizde meydana gelen 5.9 şiddetindeki depremin ardından Valiliğimize, AFAD ve 112 ekiplerine şu ana kadar ulaşan can kaybı bilgisi bulunmamaktadır. Ekiplerimizin saha taraması devam etmektedir. Vatandaşlarımıza geçmiş olsun. Değerli hemşerilerimiz, İlimizde yaşanan deprem nedeniyle, tedbir amaçlı ilimiz genelinde tüm eğitim kurumlarında 23 Kasım 2022 tarihinde bir (1) gün eğitim - öğretime ara verilmiştir. Hepimize çok geçmiş olsun"

Sakarya Valisi Çetin Okay Kaldıran ise yaptığı açıklamada "Değerli Hemşerilerimiz, Düzce’de meydana gelen ve İlimizde de hissedilen deprem nedeniyle, tedbir amaçlı ilimiz genelinde tüm eğitim kurumlarında eğitim -öğretime 23 Kasım 2022 tarihinde bir (1) gün ara verilmiştir. Tüm hemşehrilerime geçmiş olsun" dedi.

Bolu Valiliği'nden yapılan açıklamada "Düzce Gölyaka merkezli ve İlimizde de hissedilen deprem nedeniyle, tedbir amaçlı ilimiz genelinde tüm eğitim kurumlarında 23 Kasım 2022 tarihinde bir (1) gün eğitim-öğretime ara verilmiştir" denildi.

NELER YAŞANDI? İLK AÇIKLAMALAR NEYDİ?

  • AFAD yaptığı bilgilendirmede "Düzce ilimizin Gölyaka ilçesindeki 5,9 büyüklüğündeki depremin ardından, an itibarıyla 18 artçı deprem meydana gelmiştir. Bölgede kontrol amaçlı enerji kesintileri uygulanmaktadır. Vatandaşlarımızın paniğe kapılmamasını önemle rica ederiz" duyurusunu yaptı.

  • AFAD'ın açıklamasında "Geçmiş olsun Düzce. Gölyaka ilçesinde saat 04.08’de meydana gelen 5,9 büyüklüğündeki #deprem sonrası, an itibarıyla, olumsuz bir ihbarın bulunmadığı bilgisi alınmıştır. Düzce, Ankara, İstanbul ve Sakarya AFAD ekipleri bölgeye sevk edilmiştir. Gelişmeleri takip ediyoruz" denildi.

Gölyaka ilçesindeki depremin 6,81 kilometre derinlikte meydana geldiği belirlendi.

Sabaha karşı yaşanan deprem sığ bir deprem olduğu için Düzce'nin yanı sıra İstanbul, Bursa, Ankara, Eskişehir, Bilecik, Kütahya, Bolu, Kocaeli gibi çok sayıda ilde de hissedildi.

İÇİŞLERİ BAKANI SOYLU’DAN İLK AÇIKLAMA

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu depremle ilgili şu bilgileri verdi:

  • Düzce’nin Gölyaka ilçesinde, saat 04.08’de gerçekleşen 5.9 büyüklüğünde #deprem’in ardından Valiliğimiz, AFAD ve 112 ekiplerine ulaşan can kaybı bilgisi bulunmamaktadır. Ekiplerimizin saha taraması devam etmektedir.

  • Ayrıca, İstanbul, Tekirdağ, Kocaeli, Eskişehir, Zonguldak, Sakarya, Bilecik, Bolu, Karabük, Bartın vilayetlerinde ekiplerimize herhangi bir can kaybı bilgisi ulaşmamıştır. Panik ile atlama dışında 112’ye henüz bilgi ulaşmamıştır. Gelişmeler oldukça kamuoyuna bilgi verilecektir

DÜZCE BELEDİYE BAŞKANI’NDAN İLK AÇIKLAMA

NTV canlı yayına katılan Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü depremi çok şiddetli hissettiklerini söyledi. Faruk Özlü “Herkes sokakta. Artçı depremler oluyor. Şu ana kadar bize ulaşan bir yaralanma, bir yıkım haberi yok. Elektrikler kesik ama şuana kadar kötü bir haber yok.” dedi.

  • Bolu Valisi Erkan Kılıç, depremin hissedildiği kentte sağlık ekiplerinin, deprem anında panikle balkondan atlayan birkaç ihbar aldıklarını kaydetti. Kılıç, "Saha çalışmalarına yeni başladık, araştırıyoruz. Tüm halkımıza geçmiş olsun." dedi.

  • Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım da depremle ilgili şu ana kadar kendilerine net bilgi ulaşmadığını vurgulayarak, "Depremden hemen sonra ekiplerimiz sahaya çıktı, çalışmalarına başladı." bilgisini verdi.

Deprem İstanbul’da da hissedildi

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Düzce’nin Gölyaka ilçesi merkezli 5,9 büyüklüğündeki depremin İstanbul’da da hissedildiğini belirterek “Konuyu takip ediyoruz. Allah, her türlü afetten ülkemizi ve milletimizi korusun.” açıklamasında bulundu.

Vali Yerlikaya, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, “AFAD verilerine göre saat 04.08’de Düzce Gölyaka merkezli 5.9 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir. Deprem İstanbul’dan da hissedilmiştir. Konuyu takip ediyoruz. Allah, her türlü afetten ülkemizi ve milletimizi korusun.” ifadesini kullandı.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu da sosyal medya hesabından, "Merkez üssü Düzce olan ve tüm bölgede hissedilen depremde İstanbul’da AKOM’a iletilen herhangi bir olumsuz durum mevcut değildir. Depremin etkili olduğu tüm illerdeki gelişmeleri takip ediyoruz. Tekrar geçmiş olsun." açıklamasında bulundu.

Ankara Valisi Vasip Şahin, Ankara'da da hissedilen Düzce'nin Gölyaka ilçesindeki 5,9 büyüklüğündeki depremle ilgili, "İlimizde, birimlerimize intikal eden herhangi bir olumsuzluk bulunmamaktadır. Allah ülkemizi afetlerden muhafaza eylesin." ifadelerini kullandı.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, resmi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda şunları kaydetti;

"İvedilikle sahadaki ekiplerimizden bilgi aldık. Çok şükür ki Ankara'nın herhangi bir bölgesinden kötü haber almadık. Düzce ve çevre illerdeki vatandaşlarımıza da bir kez daha geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum."