UC Davis araştırmacılarının geliştirdiği yeni bir arayüz, düşüncelerinizi doğru bir şekilde okuyabiliyor ve onları konuşmaya dönüştürebiliyor. Bu yeni beyinden - konuşmaya teknolojisi, ALS gibi konuşma engelli kişilerin yeniden konuşmasına yardımcı olabilir.
New England Journal of Medicine’de yayınlan yeni bir çalışma, teknolojinin gösterimini yapıyor ve bir bireyin çalışmaya katılımının teknolojinin hayata geçirilmesine nasıl yardımcı olduğunu özetliyor.
Çalışmaya katılan Casey Harrell, çalışmaya katılmadan beş yıl önce Lou Gehrig Hastalığı olarak da bilinen amiyotrofik lateral skleroz (ALS) belirtileri göstermeye başladı. Hastalığın vücudu üzerindeki etkisi nedeniyle Harrell kısa sürede ailesiyle, arkadaşlarıyla ve etrafındakilerle etkili bir şekilde iletişim kuramaz hale geldi.
Ortalama bir insan, konuşarak dakikada yaklaşık 160 kelime iletebilir. Ancak ALS sebebiyle Harrell, konuşması sırasında ortalama olarak dakikada yalnızca yaklaşık 5-6 doğru kelime söyleyebiliyordu. Yeni beyinden - konuşmaya teknolojisinin beynine yerleştirilmesinin ardından Harrell’in iletişim kurma yeteneği büyük ölçüde ve büyük bir doğrulukla gelişti.
Paylaşılan video, tüm sistemin çalışmasını etkili bir şekilde gösteriyor. Hem videoda hem de çalışmada gösterilen sonuçlara göre deney oldukça başarılı oldu ve bu tür bir teknoloji, ALS ve insan konuşmasını etkileyen diğer hastalıklarla mücadele etmek zorunda kalan kişiler için adeta bir devrim anlamına gelebilir.
Harrell, yeni beyin - konuşma teknolojisini test eden ilk kişi olmasına rağmen, sonuçlar ileriye doğru son derece umut verici gözüküyor. Prosedür, ALS ve benzeri hastalıklarla uğraşan hastalar için daha geniş çapta kullanılabilir hale getirilebilir gibi gözüküyor.