Dünya'nın ya da en azından Dünya'daki yaşamın yok olmasına neden olacak olası felaket senaryolarının en çok konuşulanlarından biri yer küreye bir meteorun çarpma ihtimali. Peki ama insanlık bu ihtimal için neler yapıyor ya da neler yapmayı düşünüyor?
Bilim adamları Dünya'ya çarpma ihtimalı olan asteroitlere karşı iki plan geliştirmişler. Aslında bu iki plan da birbirlerine çok benziyor. İlk plan çarpma ihtimali olan asteroite doğrudan bir uzay gemisiyle çarparak yönünü değiştirmeyi hedefliyor. Özellikle 2036 yılında Dünya'nın çok yakınından geçmesinin beklendiği Apophi isimli asteroite 2029 yılında bir operasyon düzenlenmesi düşünülüyor. Düzenlenecek operasyonda güneş panelleri olan uzay gemisi, saniyede 100 km hızla giderek Apophis'e çarpacak ve yörüngesini değiştirecek. Tabii telaşa kapılanlar için de asteroitin herhangi bir etkiye uğramaksızın 2036 yılında Dünya'ya çarpma ihtimalinin 233 binde bir olduğunu da söyleyelim.
İkinci kurtuluş planı!
Asteroitlere yapılacak ikinci operasyonun şekli ise biraz daha araştırma amaçlı. İki adet insansız uzay roketini içeren bu operasyonlarda, bir roket asteroite çarparak yine yörüngesini değiştirecek diğeri ise asteroitin çevresinde dönerek yörüngenin nasıl değiştiğini, sismik hareketlerin nasıl olduğunu gözlemleyecek ve dünyaya bildirecek.
Ortada büyük bir tehlike olmasa da bilim adamları durumu şu şekilde özetliyor; "Bu görevlerin amacı tehlikeli bir asteroiti saf dışı bırakmak değil, güvenli bir asteroiti biraz daha güvenli hale getirmek."