Hindistan'da bulunan Dünyanın en büyük ve en yüksek heykeli, inanılmaz boyutlarıyla şaşırtıyor

ABD'nin Özgürlük Heykeli bile, bu heykelin yanında sönük kalıyor: Hindistan'da bulunan Dünyanın en büyük ve en yüksek heykeli, inanılmaz boyutlarıyla görenleri kendine hayran bıraktırıyor.

Dünyanın en büyük ve en yüksek heykeli, inanılmaz boyutlarıyla şaşırtıyor

ABD'deki Özgürlük Heykeli’nin Dünyadaki en büyük heykellerden biri olduğu kesin. Ama Dünyanın en uzun heykeli o değil.

Birlik Heykeli o kadar yüksektir ki, Özgürlük Heykeli’nin yukarı doğru uzattığı kolu karnına zor ulaşır. 182 metre yüksekliğindeki dev heykel, Hindistan’ın Gujarat kentindeki Kevadia kasabası yakınlarındaki Narmada Nehri’ne bakan bir konumda tüm görkemiyle duruyor.

Bu heykel, Hintli bir bağımsızlık aktivisti olan ve 1875’te Gujarat’ta doğan Hindistan’ın ilk başbakan yardımcısı Vallabhbhai Patel’i tasvir ediyor. Mahatma Gandhi ile birlikte çalışan Patel, sonunda 1947’de Hindistan’ı İngiliz sömürge yönetiminden kurtarmayı başaran şiddet içermeyen sivil itaatsizlik eyleminde önemli bir rol oynadı. Patel, ödün vermeyen liderliği ve kararlılığı nedeniyle “Hindistan’ın Demir Adamı” olarak da biliniyor.

Dev boyuna rağmen depreme dayanıklı

Birlik Heykeli’nin inşası 422 milyon dolara mal oldu ve çelik çerçeve ve bronz kaplama ile kaplanmış betonarme yapıdan oluşuyor. Devasa boyutuna rağmen saniyede 50 metreye varan rüzgarlara dayanacak şekilde tasarlandı ve depreme dayanıklı yapı sınıfında yer alıyor.

Birlik Heykeli tamamlandığında, Çin’deki Bahar Tapınağı Buda heykelini 54 metre geride bırakarak Dünya’nın en büyük heykeli unvanını aldı. Turistlerin heykelin ayak parmakları yanında çektikleri ve paylaştıkları fotoğraflar bu heykelin boyutu hakkında daha iyi bir fikir veriyor.

Heykeli inşası için başlatılan mega proje, Narendra Modi tarafından, Ekim 2013’te Gujarat’ın Başbakanı olarak görev yaptığı sırada açıklandı. Ekim 2018’de, Patel’in 143. doğum yıldönümünü kutlamaları öncesinde heykel tamamlandı ve bu sırada Modi Hindistan başbakanı oldu.

Modi’nin iktidardaki Hindu milliyetçisi Bharatiya Janata Partisi (BJP), Hindistan’ın tarihini ve güçlü bir Hindu kimliği duygusunu desteklemek amacıyla Patel gibi bağımsızlık hareketinin kahramanlarını öne çıkarmaya istekliydi.

Başbakan Modi açılış töreninde, “Heykel, Hindistan’ın varlığını sorgulayanlara bu ulusun ebedi olduğunu ve olacağını hatırlatacak” dedi ve devam etti: “Heykelin yüksekliği, gençlere ülkenin geleceğinin bu kadar büyük olacağını hatırlatmak içindir. Aynı zamanda mühendislik ve teknoloji yeteneklerimizin simgesidir.

Herkesi memnun edemedi

Anıtın ulusal birliğin sembolü olması amaçlanırken, bu heykel herkesi memnun etmedi. Resmi açılışından bir gün önce, en az 300 aktivist heykeli protesto ettikleri için tutuklandı. İnşaatın çiftçileri ve çevredeki köyleri yerinden ettiği bildirildikten sonra, bazıları projenin yerel sakinlere değil, yalnızca turizm endüstrisine ve inşaat müteahhitlerine fayda sağladığını savundu.

Ancak bu muazzam boyutuna rağmen Birlik Heykeli, dünyanın en büyük heykelinin konumunu uzun süre elinde tutamayabilir. Hindistan, Umman Denizi’nde, Mumbai kıyısının hemen açıklarında yapay bir adada 212 metreye kadar yükselen bir heykel inşa etmeyi planladığını duyurdu. Bu heykelin, Shiv Smarak olarak bilinen, 17. yüzyıl Hintli savaşçı kralı ve Maratha İmparatorluğu’nun kurucusu Chhatrapati Shivaji Maharaj’ı tasvir etmesi amaçlanıyor. Başlangıçta heykelin 2022 yılına kadar tamamlanması umulmuş olsa da, henüz heykel tamamlanmadı ve yakın gelecekte bir açılış tarihi görülmüyor.