Sajama Çizgileri olarak bilinen jeoglifler, Bolivya'nın en yüksek zirvesi olan Nevado Sajama yanardağının gölgesinde yer alıyor ve 22.525 kilometrekarelik devasa bir alanı kaplıyor. Bu, komşu Peru'daki Nazca Çizgileri'nin kapladığı alandan yaklaşık 15 kat daha büyük.
Binlerce çizgi, görünüşte karmaşık bir ağ içinde birbirini kesiyor. Bununla birlikte, açıkça bir amaç doğrultusunda yapıldıkları belli. Birbirine bağlanan çizgiler 16.000 kilometre boyunca devam ediyor ve baştan sona olağanüstü bir düzgünlük sergiliyor.
Bu devasa ölçeği göz önüne alındığında, Sajama Çizgileri bazen dünyanın en büyük sanat eseri olarak, bazen de Tanrıların Haritası olarak adlandırılabiliyor. Bazı arkeologlar Sajama Çizgileri'nin insanları bölgede az bulunan su kaynaklarına götürmek için bir yol olarak kullanıldığını iddia ediyor.
Bir başka görüşe göre ise, bu yollar bir dizi tapınak, mezarlık ve küçük yerleşim yerlerinin arasına serpiştirilmiş olduğundan, manevi bir hac yolculuğu sırasında insanlara rehberlik etmiş.
Sajama Çizgileri'nin Nazca Çizgileri ile bağlantılı olduğuna dair bazı tahminler var. Belki de her ikisi de birbirleriyle sıkı bağları olan benzer kültürler tarafından oluşturulmuş olabilir.
Sajama Çizgilerini kimin yaptığı net olmasa da 2016 yılında yapılan bir araştırmaya göre Carangas halkı en büyük olasılık. Carangas halkı, Güney And Dağları'nın bu bölgesinde, çoğu akademisyenin çizgilerin oluştuğuna inandığı MS 1.000 ila MS 1476 yılları arasındaki Geç Dönem'de yaşamışlar.
Bununla birlikte, kökenlerinin tam hikayesi hala gizemini koruyor.