Dünya’da, yer yüzeyinin altında yeni bir magma tabakası olduğu keşfedildi

Bilim insanları, Dünya'nın altında gizli kalmış yeni bir erimiş kaya tabakası keşfettiklerini duyurdular.

Dünya’mızda yeni bir magma tabakası keşfedildi

Bir grup bilim insanı, Dünya yüzeyinin altında gizli bir erimiş kaya tabakası keşfetti. Yeni katman yüzeyin yaklaşık 160 kilometre altında yer alıyor ve Dünya'nın dış kabuğunun büyük bir kısmının altına uzanıyor gibi görünüyor. Bu konuda daha fazla bilgi edinmek, levha tektoniğinin gizemlerini çözmeye yardımcı olabilir.

Keşifle ilgili yeni bir çalışma Nature Geoscience dergisinde yayımlandı. Araştırmacılar bu çalışmada, Dünya'nın üst mantosu olan astenosferin altında yer alan gizli yumuşak kaya tabakasının nasıl oluştuğunu detaylandırıyor. Dünya'nın bu bölgesiyle ilgili ayrıntılar uzun zamandır bir gizemdi.

Araştırmacılar, görünüşte bu erimiş kaya tabakası üzerinde yüzüyor gibi görünmelerine rağmen, tektonik plakaların aslında bu erimiş tabakaya herhangi bir şekilde bağlı görünmediğini belirtiyor. Bu da Dünya'nın altında yeni keşfedilen katmanın, astenosferin üzerinde yüzen tektonik plakaların nasıl hareket ettiği konusunda önemli bir rol oynamadığı anlamına geliyor. Yeni keşif, araştırmacıların Dünya'nın hareketli parçalarının mevcut modellerini iyileştirmelerine ve nasıl hareket ettiklerini daha iyi anlamalarına yardımcı olacak.

Ancak, tektonik plakalar ile Dünya'nın bu yeni keşfedilen katmanı arasındaki kesin ilişki hala biraz muamma. Bilim insanları erimiş kayadaki erimemiş parçaların tektonik plakaların dayandığı kayma yollarına bir şekilde müdahale edip etmediğinde hala emin değiller.