Antik hidrotermal bacalarda yaygın olan demir sülfür, Dünya'da yaşamın oluşmasında önemli bir rol oynamış olabilir. Çin Bilimler Akademisi'nin yeni araştırmasına göre, bu mineraller yaşam için gereken temel moleküllerin oluşmasına yardımcı olmuş gibi görünüyor.
Yeni çalışmada yer alan araştırmacılar, tarih öncesi sıcak su kaynaklarındaki demir sülfürlerin organik bileşiklerin oluşumunu katalize etmiş olabileceğini söylüyor. Mackinawite gibi bu sülfürler, modern metabolik enzimleri taklit etme potansiyelleri nedeniyle uzun zamandır bilim insanlarını büyülüyor.
Katalizör olarak oynadıkları rol, karbonları yaratmak için kritik olabilir. Derin deniz hidrotermal bacalarına odaklanan önceki çalışmalardan farklı olarak, bu yeni araştırma, mineral çeşitliliği, güneş ışığına erişim ve su buharı sayesinde karasal sıcak su kaynaklarını yaşamın olası bir beşiği olarak araştırıyor.
Yaşam böyle mi ortaya çıktı?
Araştırmacılar deneylerinde, manganez, nikel, titanyum ve kobalt gibi elementlerle karıştırılmış saf formlar ve versiyonlar da dahil olmak üzere nanoölçekli demir sülfürleri sentezlediler. Bu numuneleri simüle edilmiş sıcak su kaynağı koşullarında hidrojen gazına ve karbondioksite maruz bıraktılar.
Çalışma sonuçları dikkat çekiciydi. Manganez katkılı demir sülfitler, enzimatik olmayan yollarla metanol üreterek grubun en etkili katalizörleri olarak ortaya çıktı. İlginç bir şekilde, güneş ışığının da kritik bir rol oynadığı ve milyonlarca yıl önce Dünya'da yaşamın oluşmasında önemli bir rol oynadığı görülüyor.