Dünya'da, Kara Veba'dan bu yana bir ilk yaşanmak üzere

Yeni bir rapora göre Dünya nüfusu çok da uzak olmayan bir gelecekte, Kara Veba'dan bu yana ilk defa düşüş yaşayacak.

Dünya'da, Kara Veba'dan bu yana bir ilk yaşanmak üzere

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından hazırlanan yeni bir rapora göre dünya nüfusu, daha önceki tahminlerden daha yakın bir tarihte zirveye ulaşacak ve düşüşe geçecek.

Tahminlere göre 2024 yılında dünya nüfusu 8,2 milyar civarında olacak. Yeni verilere göre 2080’lerin ortalarında insan sayısı yaklaşık 10,3 milyara çıkacak, 21. yüzyılın sonunda ise 10,2 milyar civarına düşecek. Dünya Nüfus Beklentileri 2024 olarak adlandırılan yeni raporda, 237 ülke veya bölgeye ilişkin nüfus tahminlerini derinlemesine inceleniyor ve önceki tahminlerde bazı revizyonlar sunuluyor.

En dikkat çekici revizyonlardan biri, dünya nüfusunun zirvesinin daha önce yapılan tahminlerden daha erken bir tarihte ve daha düşük bir noktada gerçekleşmesinin beklenmesi. Ayrıca 2100 yılındaki nüfus, on yıl önce tahmin edilenden 700 milyon (yüzde 6) daha az olabilir. Tahminlerdeki bu değişikliği etkileyen pek çok farklı sebep bulunsa da, ana etken dünyanın büyük bir kısmında doğum oranlarının azalması olarak gözüküyor.

Ana neden azalan doğum oranları

Azalan doğum oranları özellikle dünyanın en büyük ülkelerinin bazılarında çok daha belirgin bir şekilde gözüküyor. Bir zamanlar hızla artan nüfusuyla bilinen Çin, 1960'lardan bu yana son yıllarda ilk kez azaldı. Bu akım, Japonya, Tayland, İtalya, İspanya, Portekiz ve Güney Kore de dahil olmak üzere dünyanın birçok yerinde görülüyor. Ayrıca, doğum oranlarının eskiden yüksek olduğu bazı bölgelerde de hızlı düşüşler görülüyor.

Yeni rapora göre nüfus büyüklüğü Çin, Almanya, Japonya ve Rusya dahil en az 63 ülke ve bölgede şimdiden zirveye ulaştı. Halihazırda zirveye ulaşan ülkelerin nüfusunun önümüzdeki 30 yıl içinde yüzde 14 oranında azalması bekleniyor.

Türkiye, Brezilya, İran ve Vietnam gibi diğer 48 ülke ve bölgede ise nüfusun 2025 ile 2054 yılları arasında zirveye ulaşması bekleniyor.

Hindistan, Endonezya, Nijerya, Pakistan ve ABD’nin da aralarında bulunduğu 126 ülkede daha nüfusun 2054’e kadar artmaya devam etmesi ve yüzyılın ikinci yarısında, hatta daha sonra zirveye ulaşması bekleniyor. Aralarında Angola, Orta Afrika Cumhuriyeti, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Nijer ve Somali’nin de bulunduğu gruptaki dokuz ülkenin, 2024 ile 2054 yılları arasında toplam nüfuslarının ikiye katlanması ve büyük bir nüfus patlaması yaşanması bekleniyor.

Elbette bu tahminlerin kesin olmadığını ve başka araştırmacıların farklı sonuçlara ulaştığını da belirtmekte fayda var. Örneğin 2020’de yapılan başka bir çalışma, küresel nüfusun önümüzdeki birkaç on yıl içinde büyüyeceğini ve 2064'te yaklaşık 9,7 milyar insanla zirveye ulaşacağını, ardından 2100’de 8,8 milyara düşeceğini öngörüyordu.

Ancak neredeyse tüm araştırmalar, küresel nüfusta bir düşüş olacağını öngörüyor. Bu gerçekleştiğinde, düşüş, 14. yüzyıldaki Kara Veba’dan bu yana küresel insan nüfusunun azaldığı ilk sefer olacak ve insanların hayatlarını yaşama ve dünyayı organize etme biçiminde köklü değişikliklere yol açabilir.