Karıncalar fiziken küçükler ama sayıca oldukça çoklar. Yeni bir çalışma, herhangi bir zamanda Dünya'da yaklaşık 20 katrilyon karınca olduğunu tahmin ediyor.
Pazartesi günü Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayınlanan araştırmaya göre bu tahmin öncekilerden 2 ila 20 kat daha yüksek .
Almanya'daki Würzburg Üniversitesi'nden Sabine S. Nooten CNN'e “Bulduğumuz çok sayıda karıncaya çok şaşırdık” diyor. Nooten, çalışmanın ortak yazarlarından.
Önceki küresel tahmin ünlü biyologlar Bert Hölldobler ve Edward O. Wilson'a aitti ve 1 katrilyon ile 10 katrilyon arasında karınca olduğu yönündeydi.
Yeni çalışma bir veri setinden elde edilen gözlemsel kanıtlara dayanan yeni tahmine dayandırdı. Yazarlar, tüm kıtaları ve karıncaların yaşadığı büyük biyomları kapsayan 1.306 örnekleme yerini kapsayan 465 çalışmayı belirledi ve değerlendirdi.
Örneğin Güney Amerika ormanları gibi tropik ve subtropikal bölgeleri yoğun bir şekilde dolduran karada yaşayan karıncaların sayısının 3 katrilyon civarında olduğu tahmin edildi.
Çalışma yazarlarından Patrick Schultheiss “Veri setimizde zaman içinde değişimi zaten görebiliriz” diyor. Schultheiss, tarımdaki değişikliklerin veya ormanların kesiliş şeklinin karınca sayısı üzerinde etkisi olabileceğini vurguladı .
Araştırmaya göre, karıncalar tahminen yabani kuşların ve memelilerin toplam birleşik biyokütlesini aşıyor.
Schultheiss "Dünya çapında yaklaşık 500 araştırmaya dayanan bu yeni çalışma, bize bu zor soruya şimdiye kadarki en iyi cevabı veriyor. Şaşırtıcı olan şey sadece toplam sayı değil, aynı zamanda karıncaların temsil ettiği biyokütle oranıdır ki bu tüm insanların biyokütlesinin beşte biri. Karıncaların gerçekten ne kadar önemli olduğunun altını çiziyor” diyor.