Dünyada düşüş var ama Hyundai daha fazla yatırım yapıyor

Tüm dünyada elektrikli araç satışlarında düşüş yaşanıyor ama bu durum Hyundai'yi pek etkilemiş gibi görünmüyor. Öyle ki şirket, dev yatırımlarla üretimini artırmayı planlıyor.

Dünyada düşüş var ama Hyundai daha fazla yatırım yapıyor

Elektrikli araç satışları bir miktar düşüş yaşıyor olabilir, ancak Hyundai satışlarını artırıyor. Hyundai yöneticileri, elektrikli otomobil konusunda, rakiplerine oranla daha umutlu ve satışlarını daha da arttırmak için ABD Georgia'daki 7,6 milyar dolarlık özel üretim tesisi inşa edecek. Şirketin planlarına göre EV üretimi için yapılacak yatırım iki katına çıkacak.

Hyundai'nin rakipleri elektrikli araç planlarını değiştirmeye çalışırken Hyundai tam aksine daha fazla üretim yapmak için karar almış durumda. Hyundai yöneticilerine göre, markanın elektrikli araçları çok iyi satıyor ve bu ilgiye cevap vermek için üretim kapasitesini artırmaları gerekiyor.

Ioniq 5, Ioniq 6, Kona ve fazlası...

Hyundai'nin elektrikli modelleri arasında Ioniq 5 ve Ioniq 6'nın yanı sıra yakın zamanda yenilenen Kona Electric de yer alıyor. Ayrıca kısa süre önce piyasaya sürülen ve 2024 Dünya Performans Otomobili ödülünü kazanan Ioniq 5N de var.

Hyundai şu sıralar satış açısından Toyota ve Volkswagen'in ardından dünyada 3. sıraya yükseldi. Hyundai, dünya çapında 2024 yılının ilk çeyreğinde hibritler, plug-in hibritler, akülü elektrikli araçlar ve yakıt hücreli elektrikli araçlar da dahil olmak üzere 153.519 elektrikli model sattı. Bu, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,8 oranında bir düşüş gösteriyor. Ve küresel faaliyet karı yıllık bazda yüzde 2,3 düştü. Ancak şirket elektrikli araçlardan çok umutlu. Özellikle de ABD içindeki satışların çok iyi durumda olduğunun altını çiziyorlar - ki bu pazarda elektrikli araç konusunda çok ciddi bir rekabet var.

Hyundai ayrıca ABD'de Tesla ile ortaklık yaparak, müşterilerine Tesla'nın Supercharger ağını da açacak. Hyundai EV sahipleri 2024'ün sonunda Tesla Supercharger'lara erişebilecekler. Araçları bu şarj istasyonlarına bağlanmasını sağlayacak adaptörlerde 2025'in ilk çeyreğine kadar kullanıcılara ulaşmış olacak.

Tesla'da ise kısa süre önce önemli işten çıkarmalar yaşandı, gelirlerinde önemli düşüşler görüldü. Hyundai kullanıcıların Supercharger kullanmaya başlamasıyla, Tesla da önemli bir gelir kaynağı edinmiş olacak.

Bu etkileri de düşündükçe Hyundai'nin önümüzdeki birkaç yıl içinde piyasadaki en önemli elektrikli araç üreticisi durumuna geleceğini tahmin etmek zor değil.