Nepal bayrağı, geometrik şekliyle oldukça dikkat çekiyor. Çünkü dünyada dikdörtgen ve kare olmayan tek bayrak. Nepal bayrağı benzerleri arasında kolayca fark ediliyor: İki adet sağa bakan koyu kırmızı renkli ikizkenar üçgenden oluşur. Arka plan rengi koyu kırmızı, kenarlıkları ise koyu mavidir. Her iki renk de Nepal sanatı ve dekorasyonunda popüler renkler. Üst bölümde sekiz ışın yayan beyaz bir hilal; alt bölümde ise 12 ışınlı beyaz, stilize bir güneş yer alır.
Peki, bayrağın anlamı ne? Massachusetts'teki College of the Holy Cross'ta tarih profesörü ve Nepal yerlisi olan Sanjog Rupakheti CNN'e "Bize okulda güneş ve ayın ulusun sonsuzluğunu temsil ettiği, üçgenlerin ise Himalaya dağlarını temsil ettiği öğretildi. Bir tarihçi olarak, daha iyi ve daha ikna edici bir yorumun, bu sembollerin efsanevi, kadim, seçkin hanedanları temsil ediyor olduğunu düşünüyorum" diyor.
Brittanica'ya göre de iki farklı sembol farklı hanedanlarla ilişkilendirilir. Ayrıca ülkenin güneş gibi, ay gibi uzun ömürlü olacağına vurgu yapar.
Montana State University'de yer alan bir makalede ise bayrağın anlamları şöyle sıralanmış:
- Mavi bordür, Nepal'de doğan Gautama Buda'nın döneminden beri ülkede yaygın olan barış ve uyumu sembolize eder.
- Koyu kırmızı, Nepal'in ulusal rengidir ve Nepal halkının cesur ruhunu gösterir.
- İki üçgen Himalaya Dağları'nı sembolize eder ve iki büyük din olan Hinduizm ve Budizm'i temsil eder.
- Kırmızı üçgen bayrak Hindu zaferinin sembolü olmuştur.
- Gök cisimlerinin tasviri, Nepal'in güneş ve ay kadar uzun süre var olacağı umudunu, kalıcılığı temsil eder.
- Ay, Nepallilerin yatıştırıcı ve sakin olduğunu sembolize ederken, güneş ise şiddetli kararlılığı sembolize eder.
- Ay ayrıca Himalayalar'ın gölgelerini ve serin havasını sembolize ederken, güneş Nepal'in alt kısmındaki sıcaklığı ve yüksek sıcaklığı sembolize eder.