Dünya, günün birinde Güneş Sistemi'nden ve yörüngesinden çıkabilir mi? Eğer çıkarsa ne olur?

Dünya, yörüngesinden ve Güneş Sistemi'nden çıkabilir mi? Eğer bu mümkünse, böyle bir durumda bizi neler bekliyor olabilir?

Dünya, günün birinde yörüngesinden çıkabilir mi? Çıkarsa ne olur?

Liu Cixin'in "The Wandering Earth" adlı kısa öyküsünde (ilk olarak Çin dergisi Science Fiction World'de Temmuz 2000'de yayınlandı) yazar, gezegen liderlerinin, tüm karasal gezegenleri yok etmesi beklenen yakın bir güneş patlamasından kaçmak için Dünya'yı güneş sisteminden çıkarmaya karar verdikleri bir senaryoyu resmediyor. Elbette bu hikaye kurgu grubunda yer alıyor, ancak Dünya’nın gerçekten Güneş sisteminden ayrılmasının mümkün olup olmadığı, gerçek bir bilim sorusu olarak da dikkat çekiyor.

İngiltere'deki Glasgow Üniversitesi'nde bir havacılık mühendisi ve uzay sistemleri mühendisliği öğretim görevlisi olan Matteo Ceriotti, WordsSideKick.com'a bir e-postada “Bu pek olası değil” dedi.

Ancak, Ceriotti'nin açıkladığı üzere, "olası değil" tanımlaması, bunun "imkansız" olduğu anlamına gelmiyor. Ceriotti, ayrıca teorik olarak yapılabilecek bir yol da öneriyor

Ceriotti, "Dünya, yıldızlararası uzayda uçan ve güneş sistemine giren ve Dünya'ya yakın geçen devasa bir yıldızlararası cismin hareketiyle yörüngesinden uzaklaşabilir" diyor ve devam ediyor: "Yakın geçiş olarak bilinen bu yakın karşılaşmada, Dünya ve nesne enerji ve momentum alışverişinde bulunacak ve Dünya'nın yörüngesi bozulacaktır. Nesne hızlı, büyük ve yeterince yakın olursa, Dünya'yı güneş sisteminin dışına yönlendirilmiş bir kaçış yörüngesine kayabilir."

İngiltere'deki Cardiff Üniversitesi'nde fizik ve astronomi alanında kıdemli öğretim görevlisi olan Timothy Davis de Dünya'nın teorik olarak güneş sisteminden çıkarılabileceğini kabul ederek, konu hakkında kendi hipotezini sunuyor.

Davis WordsSideKick.com'a yaptığı açıklamada, "Gezegenler, şu anda var oldukları gibi, Güneş'in etrafında sabit yörüngelerdeler. Ancak, eğer Güneş başka bir yıldızla yakın bir karşılaşma yaşarsa, o zaman bu cisimlerin yerçekimi etkileşimleri bu yörüngeleri bozabilir ve potansiyel olarak Dünya'nın Güneş sisteminden ayrılabilir" dedi. Ancak Davis, bu senaryo mümkün olsa da, en azından öngörülebilir gelecekte gerçekleşmesinin inanılmaz derecede şüpheli olduğunu belirtiyor.

Davis, "Bu tür yıldız karşılaşmaları oldukça nadirdir" diyor ve ekliyor: "Örneğin, Gliese 710 yıldızının yaklaşık bir milyon yıl sonra astronomik açıdan Güneş'e oldukça yaklaşmasının beklendiğini biliyoruz, ancak bu yakın geçişin bile gezegenleri rahatsız etmesi pek mümkün değil."

İnsanlık, Dünya'yı yörüngesinden çıkartabilir mi?

Dış kuvvetlerin yakın zamanda Dünya'yı güneş sisteminden çıkarmaya zorlaması pek olası olmasa da, insanlık gezegenin yörüngesini güneş sisteminden çıkaracak kadar değiştirebilecek makineler yapması bir başka ihtimal gibi gözüküyor. Ancak Davis, Dünya’yı güneş sisteminden çıkarmak için gerekli olan enerjinin inanılmaz derecede yüksek olduğunu belirterek, bunun de pek olası olmadığını belirtiyor.

Yine de, eğer Dünya’nın Güneş’in yörüngesinden çıkması bir şekilde gerçekleşirse, atmosferimizin kaybolması da dahil olmak üzere küresel olarak Dünya’nın yüzeyinde çok ciddi değişiklikler yaşanacağı tahmin ediliyor. Dünya’nın iklimi, neredeyse tamamen Güneş’ten gelen ışınımlara bağlı ve bu mesafenin artması ile beraber gelen ışın miktarı azalırken, ısı miktarı da azalacak. Bu da Dünya üzerindeki yaşamın neredeyse tamamen yok olması anlamına geliyor. Davis, bazı yaşam formlarının azalan atmosfer ve ısıya rağmen en azından bir süre daha hayatta kalabileceğini söylüyor ancak eksi 230 santigrat dereceye ulaşacağı tahmin edilen sıcaklıklarda kompleks yaşam formlarının neredeyse kesinlikle tamamen yok olacağını belirtiyor.

Ceriotti’nin söylediğine göre, yaklaşık olarak 4,5 milyar yıl sonra galaksimizin en yakın komşusu Andromeda galaksisi ile çarpışacağı tahmin ediliyor. Milyonlarca yıldızın dahil olacağı bu devasa çarpışmanın güneş sisteminde bozulmalara sebep olacağı kesin. Ancak, yine Ceriotti’nin belirttiği üzere, Güneş’in yaklaşık olarak önümüzdeki 5 milyar yıl içerisinde Dünya’yı kapsayacak kadar büyümesi bekleniyor.

Yani, Dünya’nın bir gün güneş sisteminden bir şekilde ayrılacağı tahmin ediliyor olsa da, en azından birkaç milyar yıl daha bu sorun ile uğraşmamız gerekmiyor gibi gözüküyor.