Dünya yakında "hayatımızın en nadir uzay olaylarından birine" tanık olacak

En son Ortaçağ yazmalarında bahsedilen kozmik bir olay, birkaç sene içinde yeniden yaşanacak ve buna şahit olan tarihteki az sayıda insanlardan olacağız. Peki gezegenimizi ne bekliyor?

Dünya yakında "hayatımızın en nadir uzay olaylarından birine" tanık olacak

Bilim insanları, önümüzdeki birkaç sene içinde gerçekleşecek ve dünyadan çıplak gözle izlenebilecek olağanüstü kozmik bir olaya hazırlanıyor. Böylece biz de tarihte böyle bir şeye tanık olan nadir insanların arasına girmiş olacağız.

Bilim insanlarını heyecanlandıran olay, 99942 Apophis isimli asteroidin 2029 yılındaki ziyareti. Bu asteroid aslında çarpması halinde dünyayı yok edecek kadar tehlikeli bir asteroid ancak şimdilik dünyaya çarpma riski görünmüyor. Ama dünyadan çıplak gözle görülebilecek kadar yakınımızdan geçecek.

Apophis 2004 yılında ilk keşfedildiğinde, gözlemler onu Torino çarpma tehlikesi ölçeğinde 2. seviyeye yerleştirdi. Bu ölçekte 0 puan, çarpma olasılığının sıfır veya civarında olduğu anlamına gelirken, 10 değeri "bir çarpışmanın kesin olduğu, küresel iklim değişikliğine neden olabileceği" anlamına geliyor. Dolayısıyla 2 puan düşük bir olasılığı işaret ediyordu. Ancak sonraki yıllarda yapılan yeni hesaplar tehlike seviyesini 4'e çıkardı ki, insanlık tarihinde 4. seviyeye ulaşmış hiçbir nesne olmamıştı. Bilim insanları, böyle bir olayın 5.000 ila 10.000 yıl arasında görülebileceğinin altını çiziyor.

NASA, 4. seviyeyi şöyle açıklıyor: "Gökbilimcilerin dikkatini hak eden yakın bir karşılaşma. Mevcut hesaplamalar, bölgesel yıkıma neden olabilecek çarpışma olasılığının yüzde 1 veya daha yüksek olduğunu gösteriyor. Büyük olasılıkla, yeni teleskopik gözlemler, Seviye 0'a yeniden atanmaya yol açacak. Eğer karşılaşmaya on yıldan az bir süre kaldıysa, halkın ve kamu görevlilerinin bu durumu bilerek, hazırlık yapması önemlidir."

Yani NASA, asteroidin veya yer çekim kuvvetleri nedeniyle asteroidden kopan parçaların dünyaya çarpma ihtimalinin bulunduğundan bahsediyor. Bu olasılığın ise %1 seviyesinde olduğunu söylüyor.

Galaktik mermi

Dünya'ya yakın nesnelerin (NEO) arandığı ve izlendiği yıllar boyunca hiçbir nesne 4. seviyenin üzerine çıkmadı ve Dünya'ya yönelik potansiyel tehdidi nedeniyle nesneye, Eski Mısır'ın karanlık ve yıkım tanrısı olan Apophis adı verildi. Daha sonraki gözlemler, 2029'un yanı sıra 2036 ve 2068'de de bir çarpışma olasılığını denklemden çıkardı, ancak yine de bu asteroid belli dönemlerde dünyanın yakınından geçerek heyecan uyandırmaya devam edecek. Bir başka deyişle, sürekli dünyayı teğet geçen kocaman bir galaktik mermi, gezegenin çevresinde dönüp duruyor da diyebiliriz.