Dünya Telekomünikasyon Günü gerçekleşti!

Dünya Bilgi Toplumu ve Telekomünikasyon Günü'nde bu önemli konular masaya yatırıldı!

Bilişim İstanbul'da konuşuldu

Tüm Telekomünikasyon İş Adamları Derneği (TÜTED) tarafından İstanbul Grand Cevahir Hotel'de düzenlenen Dünya Bilgi Toplumu ve Telekomünikasyon Günü'nde "Sürdürülebilir Kalkınma için Geniş Band" başlığı altında bilişim, iletişim ve geniş band konuları masaya yatırıldı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Kurul Başkanı Dr. Tayfun Acarer'in katıldığı etkinlikte Soma'da yaşanan ve ülkemizi hüzne boğan maden faciası nedeniyle kutlama kısmı iptal edilerek yalnızca konuşma ve paneller gerçekleşti.

Organizasyonun ev sahibi olan TÜTED Yönetim Kurulu Başkanı Adil Zafer Müftüoğlu, açılış konuşmasında bu yıl Dünya Bilgi Toplumu ve Telekomünikasyon Günü etkinliğinin acı bir sürece denk geldiğini ifade ederek "Yitirdiğimiz yüzlerce görev şehidine bir kez daha Allah'tan rahmet, yakınlarına ve tüm ülkemize başsağlığı ve sabır, yaralılarımıza da bir kez daha geçmiş olsun dileklerimizi iletiyorum" diye konuştu.

Geniş band mobilde yüzde 24,5 fiberde yüzde 85 arttı

Ülkemizin bilgi teknolojileri ve iletişim sektörünün lider kuruluşlarının üst yöneticileri ve sektör sivil toplum kuruluşlarımızın başkanlarının geniş band hakkında vizyonlarını ve önerilerini paylaştıkları etkinlikte Adil Zafer Müftüoğlu ülkemiz bilgi teknolojileri ve iletişim sektöründeki bir birimlik büyümenin ülke ekonomisinde en az 1,8'lik bir büyümeyi tetiklediğini ifade etti. Sektörün bundan sonraki yolculuğunda, büyümesine etki edebilecek en önemli faktörlerin başında geniş band altyapısının yeterliliği, geniş band uygulamaları ve kullanımının geldiğini ifade eden Müftüoğlu, "2008 yılında 6 milyon olan internet genişband abone sayısı geçtiğimiz yılın sonunda 32,5 milyon aboneye ulaşmıştır. 2012-2013 sene sonları itibariyle mobil ve fiber kaynaklı geniş band kullanımı sırasıyla yüzde 24,5 ve yüzde 85 artış göstermiştir. Bu figürler önemli bir gelişimi ve başarıyı ifade etmektedir" dedi. Türkiye bilgi teknolojileri ve haberleşme pazarında genişband kullanımı özellikle son dönem içerisinde katlanarak artan bir gelişme gösterdiğini vurgulayan Müftüoğlu, "Diğer taraftan veri trafiği de her yıl katlanarak artmakta, yakınsamanın getirdiği binlerce, on binlerce, yüz binlerce inovatif uygulama, zetabyte'ların hatta yottabyte'ların teknolojinin gündemine girmesi bizlere geniş band alt yapıları ile ilgili politikaların sürekli olarak gözden geçirilip hızlı ve proaktif olunmasının gerekliliğini de ortaya koymaktadır" diye konuştu.

Ayda 340 dakika cep telefonuyla konuşuyoruz

Ayda 340 dakika cep telefonuyla konuşuyoruz

Ayda 340 dakika cep telefonuyla konuşuyoruz

BTK Kurul Başkanı Dr. Tayfun Acarer, etkinlikte sektörle ilgili bazı güncel veriler aktararak mobil penetrasyon oranının tek başına ele alınıp ülkenin gelişmişliği ile ilişkilendirerek bir sonuç çıkartmaya çalışmanın doğru olmadığını, konuşma sürelerinin de penetrasyonla ilişkilendirilmesi gerektiğini ifade etti. "2013 sonu itibariyle abone başına aylık 340 dakika konuşma süresiyle Türkiye Avrupa'da en çok konuşan ve en çok kısa mesaj yollayan ülke. Mobil penetrasyon düşük olduğu halde görüşme süresinin yüksek olması, Türkiye'de ciddi bir rekabet ve regülasyon olmasının sonucudur" dedi.

Son 4 yılda web saldırılarının miktarı yüzde 2135 arttı

Her gün internetin biraz daha hız kazandığını ifade eden Dr. Tayfun Acarer, ülkelerde bilişim sektörünün kaldıraç etkisi herkes tarafından kabul edildiğini ancak kişilerin kimliklerini gizleyerek yaptıkları kişisel itham ve hakaretlere ve siber saldırılara karşı da önlem alınması gerektiğini söyledi. "Son 4 yılda web saldırılarının miktarı yüzde 2135 arttı. Bugün data şebekelerindeki bot trafiği, insanların ürettiği gerçek trafiğin iki katı" diyerek internetin gelişmesi için bu konuların mutlaka objektif bir şekilde tartışılması gerektiğini söyledi.

Türkiye'de üretilen telefonlar tercih edilmeli

Dr. Tayfun Acarer, Türkiye'ye yurtdışından yılda 18 milyon telefon geldiğini, Türkiye'ye ithal edilen telefonların yüzde 86'dan fazlasının akıllı telefon olduğunu ifade ederek bu cihazların ekonomiye yıllık etkisinin 6 milyar dolar olduğunu söyledi. Bu durumun cari açığa olumsuz etkide bulunduğunu, bu konuda son dönemde Türkiye'de üretimle ilgili harekete geçildiğini ifade ederek işletmelerin bu konuda cesaretlendirilmesi gereğini vurguladı. "Ayrıca vatandaşlarımız da Türkiye'de üretilen telefonları markasına bakmadan tercih ederek kullanmalılar" dedi.

Her yıl Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU) tarafından bağlı tüm ülkelerde belirlenen ortak tema çerçevesinde dünyanın dört bir yanında iletişim ve telekomünikasyon sektörlerinde gelecek vizyonunun masaya yatırıldığı etkinliğin Türkiye ayağında, sektörün tüm paydaşlarını temsilen üst düzey panelistlerin yer aldığı iki farklı panel düzenlendi.

"Geniş Band Uygulamaları Türkiye Vizyonu – Sektör Liderlerinden Bakış" başlıklı ilk panelin moderatörlüğünü BTK Kurul II. Başkanı Musa Şahin üstlendi. Panelde Turkcell Regülasyon ve Hukuktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Tayfun Çataltepe, Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel, Qualcomm Türkiye Ülke Müdürü Barış Ruacan, ülkemizin geniş band potansiyeli, uygulamalar ve regülasyon düzenlemelerini ele aldılar. Kalkınma için geniş bandın önemini vurgulayarak gelecekte teknolojinin hızına ayak uydurmak için geniş bandın bir ön koşul olduğunu vurguladılar.

Moderatörlüğünü TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Cılız'ın üstlendiği "Sürdürülebilir Kalkınma için Geniş Band – STK'ların bakışı" başlıklı panelde sektör derneklerinin vizyon, potansiyel engeller ve regülasyon düzenlemelerine ilişkin talepleri dile getirildi. MOBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Ali Yılmaztürk, TBV Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Eczacıbaşı, TEDER Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Özeren, TELKODER Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Ata Arıak ve YASAD Yönetim Kurulu Başkanı Doğan Güneş konuşmacılar arasındaydı. Panelistler kurumlarının yürütmekte olduğu geniş band projeleri hakkında bilgi vererek sürdürülebilir kalkınma vizyonlarını paylaştılar.

Okuyucu Yorumları