Yer küreyle ilgili tanımlanamayan birçok sır halen bilim adamlarının kafasını karıştırıyor. Bu sırlardan biri de Dünya üzerindeki yaşayan canlı türlerinin sayısı ve çeşitliliği. Her birkaç yılda bir güncelenen canlı türlerinin sayısı bugün bile eldeki teknolojiyle tam olarak sayılamıyor.
PLoS Biology'de yayınlanan makaleye göre; yer küre 8,7 milyon canlıya ev sahipliği yapıyor. Ancak makale daha yapılması gereken çok şey olduğunu, tanımlanması gereken yüzde 86 oranında bitki türü ve yüzde 91 oranında hayvan türü olduğunu hatırlatarak okuyucunun dikkatine sunuyor. Tabii insanların çevrede yaptıkları değişiklikle soyları tükenen canlı sayılarının zamanında işlenip işlenemeyeceği gerçeği de tartışılıyor.
Her yanımız su ile dolu ama...
Makalede yer alan başka ilginç bir istatistik de yaşam alanlarının yaşam türüne göre dağılımını kapsıyor. Dünyanın yüzde 70'inin su olmasına rağmen canlı türlerinin dörtte üçü karada yaşıyor ve yalnızca 2,2 milyon canlı türü suda yaşamını sürdürüyor.
Dünyadaki yaşamın araştırılması ve kataloglanması oldukça zor ve sabır isteyen bir iş. Bilim adamları bu konuda envantersizlikten ve olanaksızlıktan şikayet etse de, kendini bu konuya sonuna kadar adamış bilim insanları mevcut. Geçmişte yer küredeki yaşamı kataloglamaya ve isimlemeye çalışan bilim adamlarının içerisinde 10 bin canlı türünü işleyebilenleri de mevcut.