Bunun yanında Google Earth Pro’nun 7 günlük deneme sürümünü bilgisayarınıza indirip kullanabilirsiniz. Standart kurulum işlemi tamamlandığında, programı çalıştırıp dünya üzerinde istediğimiz herhangi bir noktanın uydu görüntülerini elde edebiliriz. Program arabiriminin sol üst kısmındaki Fly To düğmesine bastıktan sonra, hemen altındaki kutucuğa görüntülemek istediğimiz noktayı yazıyoruz. Mesela “İstanbul, Turkey” yazarsak sağ kısımdaki dünya dönüp önce Türkiye’yi bulacak ve daha sonra İstanbul’a yakınlaşıp uydu görüntülerini ekrana getirmeye başlayacak. Program ile yaptığımız denemeler sonucu İstanbul için hayli tatmin edici sonuçlar elde ettik. Mesela Ali Sami Yen stadyumu ve Boğaz Köprüsü gibi büyük yapıları kolayca seçebildik ve yazılımın görüntüyü farklı açılarda gösterebilme özelliği ile 3 boyutlu görünüm elde edebildik.
Görüntü bölümünün hemen alt kısmındaki araçlar, uydu görüntülerini değişik açılardan izleyebilmenize olanak sağlıyor. Mesela Tilt Up ve Tilt Down düğmeleri ile ekrandaki görüntüyü yana eğebilir ve bu şekilde daha değişik fotoğraflar elde edebilirsiniz. Yerleşim merkezlerini ekrana yakınlaştırmak için, farenizin kaydırma tekerini kullanabilirsiniz.
Yakaladığınız görüntüyü [Ctrl]+[S] tuş bileşimini kullanarak kolayca kaydetmenize olanak sağlayan yazılım, birçok yabancı şehir merkezi için çok yararlı hizmetler de verebiliyor. Mesela bulunduğunuz bölgedeki ATM’ler, eczaneler, lokantalar, okullar, hava alanları, parklar ve stadyumlar gibi birçok mekanı kolayca görüntüleyebilir ve buralara en yakın nasıl ulaşabileceğinizi, cadde ve sokak isimlerine varıncaya değin, rahatlıkla bulabilirsiniz. Tabii ki bu hizmet şimdilik Türkiye için geçerli değil, sadece dünyanın önde gelen yerleşim merkezlerini kapsıyor.
NASA World Wind
http://worldwind.arc.nasa.gov
Uydu üzerinden görüntü almanızı sağlayan yazılımlardan biri de NASA World Wind. Amerikan Uzay Araştırma Merkezi NASA’nın geliştirmiş olduğu World Wind isimli program, internet üzerinden uydu görüntülerini, kullanıcılarını fazlasıyla tatmin edecek ayrıntılı bilgiler ve resimlerle verebiliyor. Bu detaylı bilgiler, görüntülerine ulaşmak istediğiniz bölgenin, dünya üzerindeki popülaritesine göre değişebiliyor. Örneğin Amerika’nın herhangi bir bölgesini, uydu üzerinden ekrana getirdiğiniz zaman, görüntülerinin Türkiye’deki bölgelerden çok daha ayrıntılı olduğunu göreceksiniz.
Ücretsiz olan programı, http://worldwind.arc.nasa.gov adresinden bilgisayarınıza indirebilirsiniz. Program sağlıklı çalışabilmesi açısından, kurulum aşamasında sizi yönlendirerek çeşitli yazılımları da bilgisayarınıza yüklemenizi sağlıyor ve kurulum işlemi sona eriyor.
NASA World Wind programını çalıştırdığınız zaman karşınıza, üzerinde kıtaları n yazılı olduğu dünya şekli çıkıyor. Bu aşamada iki seçeneğiniz var, ilk seçeneğiniz, fareyi kullanarak manuel bir şekilde istediğiniz bölgeye ulaşmak. İkinci seçeneğiniz ise bölge ismini yazarak, programı n sizi seçmiş olduğunuz bölgeye otomatik götürmesini sağlamak. Bunun için programda büyüteç simgesiyle belirtilmiş Place Finder düğmesine tıklayıp, istediğiniz bölgenin ismini yazarak Search butonuna tıklamanız gerekiyor. Daha sonra çıkan sonuçlardan istediğinizi seçerek, o bölgeye otomatik olarak ulaşabiliyorsunuz. Ekrana gelen bölge görüntüsünü programın üst kısmındaki butonlarla isteğinize göre değiştirebilirsiniz. Örneğin yerleşim birimindeki yapıları, çok net fotoğraf kalitesinde görebilmeniz için USGS Urban Area Ortho seçeneğini kullanmanız gerekiyor. Bunun gibi birçok değişik görüntüleme seçeneği sunan programda, deneme yanılma yöntemi ile her bir seçeneğin görüntü üzerinde ne gibi etkiler yarattığını rahatlıkla çözebilirsiniz.
Uydu görüntülerini almak istediğiniz bölgeyi bulduktan sonra, görüntülerin daha da detaylı bir hale gelmesi için, internet hızınıza bağlı olarak belirli bir süre beklemeniz gerekiyor. Farenin kaydırma tekerini kullanarak, bölgeye yakınlaşıp, uzaklaşmanı z mümkün. Her yakınlaşmanızda şehirlerin, ilçelerin hatta köylerin isimlerine kadar görebilir ve daha net görüntüler elde edebilirsiniz. Görüntülemiş olduğunuz yerleşim birimlerini programın Favorites kısmına ekleyerek daha sonra, hızlı bir şekilde tekrar bu bölgeleri ekrana getirebilirsiniz. Google Earth programında olduğu gibi, NASA World Wind yazılımında da, [Ctrl]+[S] tuş bileşimiyle görüntü kaydetme işlemi gerçekleştirebiliyorsunuz.
Uğur Seven - Onur Seven
[email protected]
Yaşadığınız şehri uydu üzerinden çekilmiş fotoğraflarla bir daha keşfetmek veya dünyanın öbür ucundaki bir mekânı, adres bilgilerine göre uydudan alınan görüntülerle cadde cadde arayıp bilgisayar ekranına getirmek hiç de zor değil. Google Earth ve NASA World Wind yazılımları, dünya üzerindeki herhangi bir bölgeyi gerçek uydu fotoğraflarıyla izlememizi sağlayan başarılı iki proje. Dilerseniz bu görüntüleri 3 boyutlu olarak izlemenizi sağlayan yazılımların ekranınıza getireceği fotoğraflar karşısında, şaşkınlığınızı gizleyemeyeceksiniz.
Bu iki yazılımın da kullanımı birbiriyle neredeyse aynı. Yapacağınız bir arama ile dünya üzerindeki herhangi bir noktayı otomatik olarak ekranınıza getirebiliyorsunuz. Daha sonra bu noktaya yakınlaştıkça, yazılımlar o bölgeye ait verileri internet üzerinden yüklemeye başlıyor ve görüntü yavaş yavaş netleşiyor. Önce kıta, daha sonra ülke ve yakınlaştıkça şehirler ve köyler belirmeye başlıyor ve meraklıları tatmin edecek düzeyde fotoğraflar elde edilebiliyor. Google Earth ve NASA World Wind yazılımları ancak dünya üzerindeki en gelişmiş şehirleri detaylandırabiliyor. Yani görüntülemek istediğiniz her noktadan aynı performansı alabilmeniz mümkün değil. Mesela Londra veya Paris’i her caddesine kadar ayrıntılı verebilen yazılımlar, ülkemizdeki herhangi bir şehri aynı şekilde detaylandıramıyor maalesef. Ama yine de, özellikle İstanbul için çok başarılı uydu görüntüleri elde etmek mümkün.
Uydu üzerinden elde edebildiğimiz bu görüntülerin gerçek zamanlı olarak bizlere ulaştığını söyleyemiyoruz. Belirli uydular aracılığı ile önceden çekilmiş uydu görüntülerinden oluşturulmuş veritabanları var ve biz hangi noktayı görüntülemek istersek o bölgeye ait istekte bulunmuş oluyoruz. Bu aşamadan sonra, yazılımlar internet üzerinden veritabanlarına bağlayıp bize bu bölgenin önceden çekilmiş uydu görüntülerini sunuyor. Yani bu iki yazılımı kullanabilmeniz için iyi bir internet bağlantısına sahip olmanız gerekiyor.
Google Earth
http://earth.google.com
Dünya devi Google’ın Keyhole’u kendi bünyesine alarak sunduğu hizmeti, Google Earth yazılımı ile kullanabiliyorsunuz. Ücretsiz olarak web sayfasından (http://earth.google.com) indirebileceğiniz yazılımın daha gelişmiş özelliklerle donatılmış Plus (20$) ve Pro (400$) sürümleri, ücret karşılığında profesyonel kullanıcılara sunuluyor.