Dünya, nükleer silahlar için her gün ne kadar para harcıyor?

Sadece birkaç milyar dolar dünyanın pek çok ülkesindeki insani sorunları yenmek için yeterli olacakken, insanlığın nükleer silahlanma yarışına devam etmek için harcadığı paraları duyunca aklınız başınızdan gidecek.

Dünya, nükleer silahlar için her gün ne kadar para harcıyor?

Askeri harcamalar tüm vatandaşların canını sıkan bir gerçektir, ancak yaşadığımız dünyanın ne kadar vahşi olduğunu hatırladığımızda, güvenlik harcamalarının gerekli olduğuna ikna olabiliyoruz.

Ancak bazı rakamlar var ki, bunları kabul etmek kolay değil. Muhtemelen hiçbir zaman kullanılmayacak, kullanılması halinde tüm dünyayı yok edecek nükleer silah fantezisini devam ettirmek için her gün harcanan parayı duyunca siz de inanamayacaksınız.

İnsanlık ölümcül nükleer silahlanma yarışında yeniden depar atmaya başladı. Dünya 2023 yılında nükleer silahlara toplam 91.393.404.739 dolar harcadı - bu her gün yaklaşık 250 milyon dolar anlamına geliyor. Ve bu rakamlar 2023'ü kapsıyor. 2024'de NATO, Rusya ve Çin arasındaki restleşme daha da üst seviyeye çıktığı için nükleer silahlanmaya çok daha büyük rakamlar harcayacağımıza emin olabilirsiniz.

Günde 250 milyon dolar, aylık 7.5 milyar dolar anlamına geliyor ki, bu rakamla Afrika'daki ülkelerin su problemlerini sonsuza kadar çözebilir, açlığı bitirebilir, açlıktan ölen bebekler ayıbına son verebiliriz. Fakir ülkelerdeki eğitim projeleriyle daha sağlıklı bir gelecek yaratma şansı yaratabileceğimizi saymıyoruz bile.

Nükleer silaha kim para harcıyor?

ABD, Rusya, Fransa, Çin, İngiltere, Pakistan, Hindistan, İsrail ve Kuzey Kore olmak üzere dokuz ülke nükleer silaha sahip ve araştırmaya göre, bu ülkelerin hepsi geçen yıl atom cephaneliklerine harcadıkları para miktarını artırdı.

2023 harcamaları 2022'ye kıyasla 10,7 milyar dolar daha fazla olup bu artışta en büyük pay, artışın yüzde 80'ini oluşturan ABD'ye ait. Geçen yıl ABD 51.5 milyar dolarlık toplam harcamayla nükleer silah sahibi diğer tüm ülkelerin toplamından daha fazla harcama yaptı.

Bir sonraki en büyük harcama yapan ülke, nükleer silah cephaneliği için 11.8 milyar dolardan fazla harcama yapan Çin olurken, onu 8.3 milyar dolarlık harcamayla Rusya takip etti. İngiltere ve Fransa da sırasıyla 8.1 milyar dolar ve 6.1 milyar dolar harcayarak çok geride kalmadılar. Bu arada, bu ülkelerin hepsinde yüksek enflasyon nedeniyle halkın büyük zorluklar yaşadığını, yaşam masraflarının sürekli arttığını ve elbette bu gelişmiş ülkelerdeki enflasyonun, tüm dünyaya ihraç olduğunu ve dünyayı da fakirleştirdiğini hatırlatalım.

Şimdi herkesin merak ettiği soru şu: Her yıl 100 milyar dolar harcadığınız bu silahları kullanacak mısınız? Kullanacaksınız, dünyayı geliştirmek için yaptığınız alt yapı yatırımlarına ne gerek var? Binalar, boru hatları, limanlar, şehirler, tarım alanları... Bunların hepsi silahları kullandığınızda yok olacak. Yok silahları kullanmayacaksınız da, bu kadar harcama neden?

Kısaca özetlemek gerekirse: Dünya düzenindeki bozulma artık mantık sınırlarını aşmış durumda...