Dünya bir yana, iPad bir yana

Dünyada satılan tüm tabletlerin ne kadarının iPad olduğunu öğrenince gözlerinize inanamayacaksınız.

Dünya bir yana, iPad bir yana

Apple'ın ürünlerine yaptığı akıl almaz reklamlama yeteneğinin sanıyoruz farkına varmayan yoktur. Apple, özellikle son dönemlerdeki girişimleriyle iPad'in pazar payını bir hayli yükselti.

IDC'ye göre, Apple 2010 yılının sonuna kadar, toplam 4.2 milyon tablet bilgisayar sevketmiş. Çok fazla detaya girmeye bile gerek olmadan, sadece bu rakamın bile hali hazırda olan tablet piyasanın yüzde 87.4'lük bir kısmının domine edilmesine yeteceğine değinen IDC, bu gibi sükse yapmış bir cihazın tek rakibinin Samsung Galaxy Tab olduğunu dile getirdi.

IDC'nin bir diğer araştırmasıysa son dönemlerde kendisinden fazlasıyla bahsettiren e-reader pazarında oldu. Birinciliği açık ara alan Amazon Kindle, yüzde 41.5'lik bir pazar payına sahip. Ona en yakın olan Pandigidal ise yüzde 16.1 gibi bir oranda tıkanmış durumda.

Asıl dikkat çeken noktaysa; pazar payının en çok satan ilk beş e-reader firmasının toplam satış yüzdeleri, en fazla yüzde doksan gibi bir rakama işaret ediyor olması. Yani adı sanı duyulmamış birçok e-reader firması, yüzde onluk kısımı fazlasıyla dolduruyorlar.

Amazon ve Apple için çok sakin gözüken bu iki pazar, 2011 yılında çok daha derin ve ciddi mücadelelere sahne olacak. Bakalım o zaman bu iki firma neler yapabilecek.

Okuyucu Yorumları