Dükkan kapattıran Çinli dosyalar!

Google'a dükkanı kapatmayı bile düşündüren Çin saldırılarının arkasında bakın neler çıktı...

Dükkan kapattıran dosyalar!

Dünyanın en büyük arama motoru Google, geçtiğimiz günlerde Çin'deki faaliyetlerini sona erdirebileceğini, Google.cn'yi kapatabileceğini duyurmuştu.

Google'ın Çin'den çekilmeyi değerlendirmesine yol açan saldırının detayları ortaya çıktı. Sadece Google değil, Adobe ve Yahoo başta olmak üzere, onlarca şirket de saldırıların hedefi oldu.

Saldırının şekli hakkında da ortaya çıkan ilginç gerçekler var. Sıradan virüslerin aksine Google'a ve diğer şirketlere saldıran virüslerin her birinin, yollandıkları organizasyona özel olarak hazırlandıkları ortaya çıktı. E-posta ile yollanan PDF dosyalarının içinde saklanan bu zararlı yazılımlar, üst düzey personele yönlendirildi. Şirketlerde hassas bilgilere erişimi olan çalışanların bilgisayarlarına sızıldı.

Bu virüsler şirketlere özel hazırlandığı için, vurulan şirketlerin bu virüslerin örneklerini önceden tespit ederek savunma hazırlama şansı olmadı.

İşin içinde Microsoft ve IE de var!

İşin içinde Microsoft ve IE de var!

Saldırılarla ilgili bir diğer açıklama ise güvenlik şirketi McAfee'den geldi. Açıklamaya göre saldırılarda kullanılan yöntemlerden biri de henüz ortaya çıkan bir IE açığı. Microsoft bu durumu doğrulasa da, açığın saldırılarda kullanılan birçok nedenden sadece biri olduğunu duyurdu. Ayrıca MS bu açık üzerinde çalıştığını da söyledi.

Kısacası ortalığı karıştıran bu saldırıların altında düşündüğümüzden de daha karmaşık bir organizasyon yatıyor. Sadece tek bir yöntemi kullanmayan Çinli hacker'lar, bu kez işlerini sağlama alıp birden çok açığı aynı anda kullanmayı başarmışlar. İşte bu gelişme bize şunun sinyallerini net bir biçimde veriyor: Siber savaşın cepheleri bundan sonra çok daha sert çatışmalara sahne olacak...

Okuyucu Yorumları