Dropbox üzerindeki binlerce dosya, firmanın Selective Sync özelliğindeki bir hata yüzünden silindi. VirtualRig Studio CTO'su Jan Curn da, bu hatadan kaynaklı dosyalarını kaybeden şanssız kişilerden biri. Bu hata dolayısıyla Curn'un 8343 dosyası, kalıcı bulut depo servisi üzerinden silindi. Silinen bu dosyaların da büyük bir çoğunluğu fotoğraflardan oluşuyordu.
Curn, yazdığı uzun bir blog yazısında, amacının dizüstü bilgisayarında yer açmak için fotoğraf ile dolu olan üç klasörü bulut üzerine aktarmak olduğunu söylüyor. 29 Nisan'daki eşleştirme işleminin başlamasının kısa bir süre ardından, Dropbox istemcisi çöktü. Bunun üzerine Curn, sistemi baştan başlattı ve her şey gayet normal gözüküyordu.
Klasörlerin boyutları sebebiyle bir sorunla karşılaşmış olabileceğini düşünen Curn, klasörleri teker teker eşleştirme kararını aldı. İşlem bittiğinde kontrolünü yapan Curn, dosyaların dizüstü bilgisayarından kaybolduğunu ve internet üzerinde gözüktüklerini fark etti. Yani her şey olması gerektiği gibiydi.
Ancak Curn daha ileri bir tarihte dosyalarını kontrol etmek istediğinde ve hesabına 29 Nisan tarihinde tekrar baktığında, sözkonusu dosyaları kaybettiğini fark etti.
Neyse ki, bulut depo uzmanları, bu silinen dosyaların 1463 tanesini kurtarmayı başardılar. Ayrıca, silinen dosyaları telafi maksadı ile, firmanın hizmetleri üzerinde kullanılabilecek bir miktar kredi verildi.
Curn'un sonradan öğrendiğine göre, Dropbox silinen dosyaların kopyalarını sadece bir ay tutuyor. Ancak Curn, bu silinme olayını iki ay sonra fark etmiş idi. Ayrıca Curn, Dropbox'ın Selective Sync hizmetinin değişmesi gerektiği önerisinde de bulundu. Böylelikle, bu şekilde oluşacak olan hataların önlenebileceğini söylüyor...
Bulut eşitleme hizmetlerini kullanırken, dosyalarımızı sabit diskimizden sildiğimizde, buluttan da silindiğini unutmamak gerekiyor. Bunun yanında eşitleme hizmetlerin yazılımlarına çok fazla güvenmemekte, dosyaların silinmediğini iki kez kontrol etmekde fayda var.