Dosya paylaşımının atası 10 yaşında...

Limewire, Kazaa, IRC ve diğerleri: Dosya paylaşımının babası olarak bilinen efsane 10 yaşında...

P2P'nin babası 10 yaşında!

10 yıl önce Justin Frankel adlı bir adam Peer to Peer ağların ilk adımı attı. Frankel aslında bugün bile hala ününden bir şey kaybetmemiş olan Gnutella'dan önce imza attığı başka bir projeyle adını duyurmuştu. Popüler MP3 çalar Winamp'ın yazılımcısı olan Frankel'in asıl amacı ise internet kullanıcılarının yasal engellere takılmadan özgürce dosya paylaşabilecekleri bir sistem oluşturabilmekti.

MP3 paylaşım sistemi Napster mahkemede suçlu bulunduktan sadece 3 ay sonra piyasaya tanıttığı Gnutella, kullanıcıların kendi bilgisayarlarındaki dosyaları, diğer kullanıcılar ile paylaşması mantığını temel alıyordu.

Sadece 1 günde kapatıldı, ama...

Sadece 1 günde kapatıldı, ama...

Frankel bu sistemde, arada bir web sunucusu olmadığı için yasal olarak bir sorun yaşamayacağını düşünüyordu ama ilk baskı Frankel'in o zamanki iş verini olan AOL'dan geldi. Sadece 1 gün sonra AOL, Frankel'in Gnutella'yı kapatmasını sağladı ama 1 gün bile sistemin yayılması ve alt yapının benzerlerinin oluşturulmasına yetti.

Özellikle IRC üzerinde yapılan gizli görüşmelerle tekrar yayılan Gnutella, daha sonrasında çok yakından tanınan LimeWire ve Kaza gibi programlara ilham verdi. Uzun süre dosya paylaşımı için bir numaralı kaynak olarak kullanılan Gnutella, 2 yıl sonra BitTorrent'in ortaya çıkmasıyla bayrağı devretti ama bugün bile hala dosya paylaşımı konusundaki teknik ve yaklaşım etkilerini görmek mümkün.

Okuyucu Yorumları