Donanımın vazgeçilmezi 55 yaşında!

Her PC'nin vazgeçilmezi olan bu donanım artık 55 yaşında ve bizi bırakmaya hiç niyeti yok...

55 yıldır ondan vazgeçmedik!

Bugün sabit disklerin 55. yıldönümü. Her gün bir milyar veya daha fazla insan, sabit diskinin farkında olmadan PC'sini açıyor ve Windows veya Mac OS'u yüklüyor. Yaygın olarak kullandığımız bu dönen disklerin kökleri IBM'e ve 55 yıl önce ortaya çıkan ilk sabit disk 305 RAMAC'a dayanıyor.

1950'lerde veri kaydetmek için manyetik silindir bellekleri kullanılıyordu. Yüksek bir kapasite elde etmek için bu silindirin boyutunun büyümesi gerekiyordu. Silindir bellekler, yerden pek tasarruf etmese de delikli kartların tersine veriyi devamlı olarak sağlayabiliyordu.

Bir zamanlar çalışan uygulamaların verileri, bilgisayarın dinamik belleğinden farklı bir yerde saklanmadığından disk ile takaslanamıyor, dolayıyla çoklu görev desteklenmiyordu.

RAMAC içerisinde üst üste bulunan 24 inç çapındaki 50 disk arasında dikey olarak hareket eden iki bağımsız erişim kolu bulunuyordu. Buna göre RAMAC'da bir kaydı bulmak 600ms sürüyordu. Bir yıl için kiralanması 38.400 dolara mal olan RAMAC'ın kapasitesi sadece 5MB idi.

Bugünkü sabit disklerin ortaya çıkışı

Bugünkü sabit disklerin ortaya çıkışı
500GB'lık Hitachi GST disk, 7200RPM ile dönüyor

IBM, yaklaşık 1.000 adet RAMAC satışı yapmayı başardı, bu da şirkete yaklaşık 30 milyon dolar gelir kazandırdı. RAMAC üretimi 1961'de durdurularak yerine daha iyi bir disk sürücüsü sistemi olan 1405 Disk Storage Unit geldi.

RAMAC, düzinelerce disk sürücüsü şirketinin ve formatının ortaya çıkmasına neden olmuştu. Ancak bu şirketlerin sayısı zamanla azaldı. IBM ise disk sürücüsü işinden çekilerek bu bölümü Hitachi GST'ye bıraktı (Hitachi GST, bugün Western Digital tarafından satın alınmış bulunuyor). Seagate, Samsung'un disk bölümünü satın alırken Toshiba ise Fujitsu'nun disk bölümüne sahip oldu. İşte bu şirketler, fabrikalarında her sene milyonlarca disk üreten şirketler.

Bugünkü sabit diskler, bir metal kutu içerisinde bulunan yoğun olarak yazılabilen disklerden oluşuyor. Bu kutuların içerisinde genellikle bir, iki, üç, dört veya beş disk, okuma/yazma kafaları ve üzerinde çipler bulunan bir devre kartı bulunuyor. Kullanılan her parça, yüksek bir mühendislik ürünü.

Bugün 4 terabaytlık 5 plaktan oluşan 3.5 inç'lik sabit disklere sahibiz. 3Gbit/sn veya 6Gbit/sn hızındaki arayüz, diskler için yüksek bir bant genişliği sunuyor. Diskler 7.200RPM'de oldukça düşük bir sesle dönüyor. 15.000RPM'lik diskler ise yüzlerce gigabaytı üzerinde barındırabiliyor.

Disklerin önümüzdeki 10 sene içerisinde kullanılacağını söylemek mümkün. Peki ya 20 ve 30 sene sonra? Bunu şimdi söylemek oldukça zor. Ancak teknolojinin 55 yıllık saltanatı gerçekten etkileyici ve kararlı bir şekilde gelişiyor, giderek daha karmaşık hale geliyor.

Depolama birimlerinin gelişimini ayrıntılı olarak bu galerili makalemizde inceleyebilirsiniz.

Okuyucu Yorumları