Çoğu durumda iyi bir fotoğraf elde etmeniz için birkaç basit ayar yeterli olacaktır. Hangi kayıt opsiyonlarının Digicam ya da DSLR için uygun olduğunu bu yazımızda sizinle paylaşacağız.
Her kameranın kendine göre bir ayar ve kullanım menüsü bulunuyor; ama belli başlı temel fonksiyonlar bütün kameralarda benzer şekillerde yer alıyor. Temel ayarların başında resim formatı (JPEG ya da RAW gibi), resim boyutu ve çözünürlük seviyesi (normal, yüksek, çok yüksek gibi) geliyor. Ayrıca tek ve çoklu çekim (seri çekim), otomatik ya da manüel flaş ayarları bulunuyor. Bunun gibi fonksiyonlar genelde bilinen ve kullanılan ayarlar olduğu için, tecrübesiz fotoğraf meraklıların da kolayca kullanabildikleri ayarlar.
Otomatik ayarları devre dışı bırakmak istediğinizde ise işin rengi biraz değişiyor: Bu andan itibaren işin içine flaş fonksiyonları ve Autofocus - Ölçekleme Kontrolü; Işık Ölçme Ayarları ve Beyaz Dengeleme ince ayarları giriyor. Bu fonksiyonların ne işine yaradığını ve hangi ayarlar ile en iyi sonucu alacağınızı ilerleyen sayfalarda açıklayacağız.
Flaş fonksiyonları
Buradaki ayarlar ile: çekim ayarlarına ne kadar müdahale etmek istediğinize kara verecek ve kameranın görüntüyü keskin çekmesi için gereken ayarlamalara müdahale edebileceksiniz.
Genelde kameraların üst bölümünde bulunan ayar tekerleği ile motif odaklı ayarlar ve tam otomatik çekim modu dışında çeşitli ışık dengeleme modlarını (P,A,S,M; Canon markalı modellerde ise P,Av,Tv,M olarak geçiyor) seçebilir ve böylece kişisel ayarlarla fotoğraf çekebilirsiniz. P modunun anlamı otomatik programdır; bu modda kamera ışık dengeleme ayarlarını otomatik olarak kendisi gerçekleştiriyor. Bu mod, tam otomatik çekim modundan farklı olarak size birçok ince ayarı, Autofocus - Ölçekleme Kontrolü ya da Beyaz Dengeleme gibi, isteğiniz doğrultusunda ayarlama imkânı veriyor. Bu yarı otomatik mod özellikle hızlı davranmanız gereken anlarda çok işinize yarayacaktır.
S modunda ise (Canon markalı modeller için Tv) kameranın flaş süresini manüel olarak belirleyebiliyorsunuz; kamera buna göre uygun dengeleme ayarına geçiyor. Bu modu özellikle hareketli enstantanelerde keskin resimler elde etmek için kullanabilirsiniz. Otomatik zamanlama ayarında ise (A modu; Canon markalı modellerde ise Av) durum tam tersine; siz dengelemeyi yaparsınız, kamera da otomatik olarak flaş süresini belirler. Bununla fotoğraflara derinlik efekti verebilirsiniz ki bu özellikle portre gibi kareler için önemlidir. Son olarak geriye M modu kaldı. Bu modda her iki ayarı da kendiniz yapıyorsunuz. Resim kontrolü tamamen sizde olduğu için böylece artık ustaların klasmanına girmiş oluyorsunuz; ve en zor koşullarda en iyi sonuçları alabilmeniz mümkün olabiliyor.
Autofocus - Ölçekleme kontrolü
DSLR ve bazı Zum-Kameraları her ne kadar manüel focus fonksiyonuna sahip olsa da genelde fotoğrafçıların yüzde 99'u, keskin sonuçlar vermesinden dolayı, autofocus özelliğini tercih ediyor. Autofocus (AF) fonksiyonu çeşitli ölçüm alanları (en azından 3, bazı DSLR ya da Kompakt Kameralarda çok daha fazla) ile çalışıyorlar. AF fonksiyonu burada çeşitli seçenekler sunuyor, yukarıda gösterilen simgeler bu modlara karşılık gelmektedir.
Varsayılan ayarda (bkz. Resim: Parantez içinde dikdörtgen) kamera objektife en yakın motifin bulunduğu alana odaklanır. Burada fotoğrafı çekeninin fazla bir inisiyatifi olamadığından bazı durumlarda bu modu kullanmamak daha mantıklı olur. Mesela en yakın objeye değil de başka bir yere odaklanmak istiyorsunuz; bu durumda en iyisi alan odaklı ayarı (bkz. Resim: Parantez içinde parantez) seçmek, böylece kendiniz, odaklanacağınız alanı seçebilirsiniz.
Hareketli objelerde ise dinamik alan ölçüm kontrolünü (bkz. Resim: Parantez içinde parantez ve noktalar) kullanmak gerekir. Motif hareket ettiğinde kamera odağını değiştirmek yerine, resimdeki keskinliği sağlamak için, mesafe ölçümünü tekrardan yapar.
Işık ölçme ayarları
Bu iki fonksiyon, resimde renklerin ve ışığın doğru bir şekilde gösterilmesinde belirleyici unsurlardır. Genelde bu ayarlara, tam otomatik mod haricinde, manüel modların hepsinde müdahale edebiliyorsunuz.
Günümüzün dijital kameraları, objektife yansıyan ortamdaki ışığı ölçerek seçilen aydınlatma ayarlarına göre çekim yaparak mümkün olan en iyi tasviri gerçekleştirmeye çalışır. Işığın ölçülmesi çekimden hemen önce gerçekleşir; motiften yansıyan ışık lensten geçerek (TTL, Through the Lens) objektif tarafından yakalanır. Varsayılan ayar Matrix ya da Çoklu-alan ölçümündedir (bkz. Resim: Siyah zemin üzerinde beyaz artı işareti); bu konumda kamera, objektife yansıyan resmin tümündeki aydınlanma dağılımını (belirli bölgelere göre) ve motifin kameradan uzaklığını hesaplar.
Bu şekilde genelde eşit derecede aydınlatılmış, başarılı fotoğraflar elde edebiliyorsunuz. Orta bölge odaklı ölçüm modunda (bkz. Resim: Parantez içinde nokta) ise yine resme yansıyan bütün ışık ölçülmektedir ama orta bölgelere yansıyan ışık ağırlıklı olarak değerlendirilmektedir.
Şahıs ve yapı resimleri için bu modu tavsiye edebiliriz. Spot ölçüm modunda (bkz. Resim: Ortada tek nokta) ise, kamera neredeyse sadece objektifinizi yönelttiğiniz motifin bulunduğu alanın civarını değerlendirmektedir. Resmini çekmek istediğiniz cismin arka planı çok aydınlık ya da çok karanlık ise bu modu kullanmanız yararlı olacaktır.
Beyaz dengeleme
Beyaz Dengelemenin işlevi; resimdeki renklerin, birçok farklı ışık kaynağı olması durumunda bile, mümkün olan en iyi şekilde tasvir edilmesi. Bundan dolayı bütün dijital kameralar menülerinde otomatik ayarlar dışında çeşitli ışık kaynakları için Beyaz Dengeleme ayarları bulunduruyorlar, bunlar da simgeler ile gösterilmektedir (bkz. Resim).
Bu ışık kaynakları renk derecelerine göre güneş ışığı gibi doğal ışık kaynakları ve ampul ışığı, neon ışığı ya da flaş ışığı gibi yapay ışık kaynakları olarak sınıflandırılırlar. Eğer otomatik modda renklerde hata olduğunu fark ederseniz, manüele geçerek duruma uygun modu seçerek hatayı gidermeyi deneyin.
Bunun yanında birçok dijital kamera manüel Beyaz Dengeleme ayarı yapmanıza da olanak tanıyor.